Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

GameStop в Конгреса на САЩ: Защо Влад Тенев се извини на клиентите на Robinhood?

Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RokSure, Бизнес старт, 19.02.2021

11:32 | 19 февруари 2021
Обновен: 11:32 | 19 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Най-голямата грешка на Robinhood e, че риск отделът на компанията не е калкулирал подобен сценарий като манията около акциите на GameStop и точно затова се случи и спирането на търговията. В бъдеще компанията ще планира подобни сценарии в своите стрес тестовете. Така Андрей Стойчев, изпълнителен директор на RokSure, обясни в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, защо по време на изслушването на Влад Тенев в Камарата на представителите на САЩ е било отправено извинение към клиентите на Robinhood и обещание, че ситуацията от януари няма да се повтори. 

„Още преди изслушването на Влад Тенев в Конгреса на САЩ беше предизвестено, че ще има промяна в регулацията и отново потърпевши ще бъдат малките инвеститори“, каза гостът.  

„Достъпът до директна инвестиция в акции, които се котират на регулиран пазар ще стане малко по-труден, тъй като се видя, че масовата спекулация директно на финансовите пазари, не се оказва токова безопасна и позитивна за малките инвеститори“.  

„Като се случи нещо подобно, като с акциите на Game Stop, което бе много добре изиграно от първоизточника, се получават такива неприятни моменти и се появява ролята на регулатора“, заяви Стойчев.  

Според него обаче обвинението и лошата репутация около Robinhood е напълно преувеличена.

„Когато се получава такава голяма волатилност е нормално клиринговите институции и заинтересуваните страни да целят да покрият позициите. Тогава те увеличават исканията си към брокерите. Когато брокерът няма достатъчна ликвидност е нормално да спре търговията, за да набере допълнителен капитал, както и стана“.  

Стойчев също така изрази съмнение по отношение на твърденията за договорености между големите хедж фондове и Robinhood.

Нормално е, когато малките инвеститори се опитат да получат голяма печалба и са готови да поемат по-голям риск, действията им да се превърнат в спекулация и търговията да стане едно казино, смята Стойчев.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.