Разликата между мемеакции и мемекойн

При мемеакциите като тези на GME с нарастването на цената започва да се губи връзката с действителната стойност, докато при мемекойн е точно обратното

19:48 | 11 май 2021
Обновен: 19:48 | 11 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Към момента всички вече сме запознати с мемеактивите. Мемеакции като GameStop. Мемекойни като доджкойн. Със сигурност има много прилики между тях по отношение на това как се разпространяват техните истории и как се движат техните цени, пише Bloomberg.

Но мемекациите и мемекойните се различават по един значително фундаментален начин. Когато цената на акция като GameStop се изстреля в космоса, ефектът й върху действителния основен бизнес на компанията (продажба на видеоигри в молове) не се влияе особено от нея. Тоест може разумно да се говори за стойност на акциите, която започва да губи връзка с основните фундаменти.

Подобно напрежение с мемекойн няма. Всъщност вероятно е точно обратното. С нарастването на цената на мемекойн заедно с нея нараства и действителната стойност. Или поне теоретично това може да се случи. Криптовалутите са доста тривиални за създаване. Хиляди разновидности се създават всеки ден. Предизвикателството е те да бъдат приети, така че човек да знае, че приема токен срещу някаква услуга. По този начин с привличането на повече хора, повишаването на цената всъщност води до изграждането на мрежата и - поне теоретично - прави токенът по-използваем.

Нарастващите цени имат и други предимства. Теоретично чове може да направите трансакция с доджкойн на стойност 1 милион долара в момента, което почти няма да окаже влияние върху цената. Според Coinmarketcap почти 20 милиарда долара в додж са били изтъргувани само за последните 24 часа. Така че в допълнение към разширяването на вселената от хора, които теоретично биха могли да я приемат за трансакция, нарастващата цена я прави по-лесно преносима, без да оказва влияние върху стойността.

Още повече доджкойн е proof-of-work токен, което означава, че се добива с приблизително същия модел като този на биткойн. Копачите обезопасяват мрежата. Но бъдещите миньори ще отделят ресурси (оборудване и електричество) само за токени със значителна стойност. Така че по-високата цена също може теоретично да подтикне повече играчи да започнат да копаят токена, което също го прави по-сигурен.

С други думи, за разлика от мемеакциите, може разумно да се каже, че нарастващата цена потенциално увеличава истинската основна стойност на актива, като го прави по-приет, по-ликвиден и по-сигурен. Същото  не важи за мемеакциите.

Разбира се, тезата върви и в обратна посока. Спадът в цената на мемекойн намалява основната стойност по начин, който всъщност не е налице при компаниите и частния капитал.