Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

GameStop - играта няма да спре, но ще има нови борсови регулации

Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, Бизнес старт, 09.02.2021

11:14 | 9 февруари 2021
Обновен: 13:16 | 9 февруари 2021
Автор: Николета Рилска

До шест месеца ще се въведат допълнителни рестрикции за участието на пазара, като се имат предвид изказванията на финансовия министър на САЩ Джанет Йелън. Най-вероятно регулациите ще ограничат достъпа на малките инвеститори, като ще трябва да се докаже тяхната способност и разбираемостта на това, което купуват. Това заяви Антон Панайотов, основател на Alaric Securities, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

По думите на Панайотов това ще се отрази върху вида инструменти и начина, по който по-малките трейдъри ще могат да участват на пазара.

Панайотов коментира и представянето на пазарите, като отбеляза, че те обикновено не отразяват настоящата икономическа ситуация, а това, което предстои. Той заяви, че засилването на търговията с акции без комисиона в последните години е довело до завръщането на пазара на милиони малки /retail/ инвеститори, въпреки че тази концепция крие много систематичен риск.

"От 1998 г. основните участници на пазарите бяха институционалните инвеститори – хедж фондове, пенсионни и суверенни фондове, застрахователни компании. Малките инвеститори, особено след 2008 г., просто бяха изчезнали. С появата на платформите за търговия без комисиона, милиони хора се върнаха на пазарите. Това доведе и до някои феномени като специализираните чат румове в Reddit /бел. ред. - най-известна е wallstreetbets/", посочи Панайотов.

"Всъщност този феномен е прекрасен, той показва силата на капитализма – как малкият човек успя да намери пролука в системата. Разбира се, ще бъде изключително наивно да се вярва, че тази дупка ще бъде винаги отворена. В крайна сметка това, което се случи с GameStop и акциите на още няколко компании показа едно-единствено нещо – че винаги накрая печели по-умният, обясни основателят на Alaric Securities".

На 18 февруари предстои изслушване в Американския Конгрес по случая GameStop. То е под надслов: „Играта спря? Кой печели и кой губи, когато се сблъскат продавачите на късо, социалните медии и малките инвеститори.

Според Панайотов губещи при бързия ръст и последвалия срив в акциите на GameStop са малките инвеститори, но не по вина на хедж фондовете, а на организаторите на подобни тематични нападки. Той обясни, че концепцията да се изправят срещу късите позиции е лоша - „това не е участие, което цели да спечели, то е форма на престъпна идея“.

Гостът коментира закупуването на биткойн за 1,5 милиарда долара от компанията на американския предприемач Илон Мъск Tesla.

“Това вероятно е опит на Мъск да сложи дъно на цената на биткойн”.

“На този етап в Европейския съюз е на финалната права регулация на криптовалутите. Те ще бъдат квалифицирани като финансов инструмент”, посочи Панайотов.

“В момента, в който тези валути бъдат квалифицирани като финансови инструменти, ще са достъпни по стандартната мрежа, по която са достъпни акциите. Това ще направи пазара много по-регулиран, ще значи легитимация”.

“Пазарът ще покаже дали фундаментално зад криптовалутите има нещо смислено”, добави гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.