Манията по меме акциите се завърна

Бейли Липшулц, Bloomberg

17:57 | 30 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Всъщност като гледаме тези акции, и AMC, и GameStop почти удвоиха цената си и след като пазарът стигна дъното и се отблъсна в края на понеделника преди 2 седмици.

Действително има големи обеми не само както казва Кейти, в кол опциите, които изтичат в петък, но и като всеобща мания.

Както виждате, инвеститорите се върнаха пак към рисковите активи.

Не само имаме приток на пари на дребни инвеститори, но очевидно и Уолстрийт се намеси и като съберем потенциалните покрития на къси позиции със залозите на Уолстрийт и полуделите акции, тогава акциите се движат както виждаме в последните дни и седмици при тези и други меме-компании.

При AMC най-малко 500000 кол опции бяха изтъргувани днес, а е едва следобед. Ще следим. Но кажете ни какво е значението на всичко това? Когато купувате тези кол опции, какво може да означава за акцията и някои от меме-акциите, за които говорим?

Прилича на това, което на Уолстрийт наричат гама-изцеждане. Нещо, в което са се вкопчили индивидуалните трейдъри от януари или дори още през юни миналата година. AMC.

Като купуваш тези кол опции, брокерът, от който ги вземаш, трябва да остане неутрален по тях. Когато купуваш все повече и повече по този начин кол опции, особено когато изтичат в петък, в кратък период, това може да създаде газа изцеждане, което предизвиква все по-големи и по-големи покурки. И това е призив към инвеститорите на дребно, които виждаме.

Както казвате, AMC записа огромен обем кол опции вчера и днес. През юни подобно събитие също бе много голямо, движенията бяха параболични и тогава акцията поскъпна главоломно. Но ако се вгледаме, ще видим, че тази мания се зароди в последните 2 седмици като първоначално предизвикан сякаш от Уолстрийт подем в ралито, в което се включиха по-късно и индивидуалните трейдъри.

Има ли нещо особено по отношение на предизвиканото от Уолстрийт рали? Това, което научихме от GameStop преди няколко седмици? Нещо важно? AMC направиха инвестиция в златна мина. Имаше ли някаква фундаментална новина, която предизвика ръста на акцията?

Новина и приказки на анализатори и инвеститори от Уолстрийт. Те казаха, че GameStop води NFT-манията.

Както казвате, AMC говориха с Ройтерс в една статия вчера за идеята, че ще продължават да увеличават инвестициите  към други изоставени акции,  както беше AMC допреди 2г.

Това е основното, което се случи. Но е пълна лудост да се каже, че по фундаменти AMC или GameStop сега са в по-добра ситуация, отколкото пред и2 седмици, просто защото нищо не се промени в техния бизнес и начина им на работа.