Студент спечели $110 млн., търгувайки с меме акциите на Bed Bath & Beyond

Двайсетгодишният Джейк Фрийман натрупа голям дял в затруднения търговец на дребно, преди цената на акциите да скочи

18:00 | 19 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

20-годишен студент спечели приблизително 110 милиона долара, като продаде дял от изпадналия в затруднения търговец на дребно Bed Bath & Beyond, след като цената на акциите му скочи по време на месец на бясна търговия, напомняща бума на меме акциите от миналата година, предава Financial Times.

Джейк Фрийман, студент по приложна математика и икономика в Университета на Южна Калифорния, е придобил близо 5 милиона акции в Bed Bath & Beyond през юли, според регулаторни документи, след като разочароващите печалби и отстраняването на главния изпълнителен директор доведоха до рязък спад в цената на акциите.

Фрийман е купил своя дял за под $5,50 на акция. Във вторник книжата на Bed Bath & Beyond скочиха до над $27 на акция. Тъй като книжата поскъпнаха, Фрийман е продал акции на стойност над $130 милиона от своите сметки в TD Ameritrade и Interactive Brokers.

Фрийм ан продава акциите си точно навреме. Цената на дяловете на Bed Bath & Beyond се срина с повече от 20 процента в четвъртък, след като инвеститорът Райън Коен  разкри в сряда вечерта, че възнамерява да продаде целия си дял от почти 12 процента в компанията.

„Със сигурност не очаквах такова ожесточено рали нагоре“, каза Фри йман в интервю в сряда. „Мислех, че тази игра ще продължи повече от шест месеца... Бях наистина шокиран, че цената се по виши толкова бързо“.

Първоначалният дял на Фрийман е бил  на стойност около 25 милиона долара, за които той твърди, че са събрани предимно от приятели и семейство. Той е инвестирал години наред с чичо си, д-р Скот Фрийман, бивш директор на фармацевтична компания. Двамата наскоро закупиха активен дял в публично търгувана фармацевтична компания, наречена Mind Medicine.

Фрийман каза още, че е стажувал години наред в хедж фонд в Ню Джърси, Volaris Capital. Точно преди 17-ия си рожден ден Фрийман и неговият основател Вивек Капур, бивш изпълнителен директор на Credit Suisse, публикуваха документ, озаглавен „Неизбежните рискове от хеджирането на облигации със суапове“.

Фрийман натрупа своите над 6 процента в Bed Bath & Beyond чрез Freeman Capital Management -  фонд, регистриран в каубойския град Шеридан, Уайоминг, според документите.

След като разкри позицията си през юли, Фрийман изпрати безкомпромисно съобщение до борда на компанията. Според него тя е "изправена пред екзистенциална криза за своето оцеляване". Трябва „да намали скоростта на харчене на пари, драстично да подобри капиталовата си структура и да привлече инвестиции“, добави той.

Цената на акциите на базираната в Ню Джърси верига, известна с това, че оперира като пещера, пълна с прахосмукачки, кърпи и кухненски джаджи, се повиши пет пъти през последния месец дори след мрачния отчет за печалбата на 29 юни.

Компанията съобщи, че продажбите са се сринали с 25% през второто тримесечие в сравнение със същия период на 2021 г., докато нетната ѝ загуба се е увеличила до 358 милиона долара от 51 милиона долара. Нейната парична позиция е намаляла до $107 милиона от $1 милиард в началото на годината.

Bed Bath & Beyond е една от шепата меме акции, които станаха популярни в началото на 2021 г., но привлече по-малко внимание от GameStop - търговецът на видеоигри, председателстван от Коен, и AMC - веригата киносалони.

Повишаването на цената на акциите се дължи на интереса от инвеститорите на дребно, привлечени от ограниченото количество на търгуващите се акции и значителния брой играчи на късо, които залагат, че цената на акциите ще падне.

Тези две характеристики обикновено привличат интерес от инвеститорите на дребно, които посещават форумите на Reddit. Това означава, че те могат да се опитат да предизвикат покриване на късите позиции, като повишат цената на акциите и принудят професионалните инвеститори да затворят късите си си позиции, което само тласка цената на акциите още повече.

В понеделник Коен разкри, че е закупил голям брой кол опции в Bed Bath & Beyond - деривати, които могат да донесат неочаквани печалби, ако стойността на дадена акция се покачи. Той не отговори на искане за коментар.