Петрол за $75 или $100 – обрат или глобална рецесия

Изглежда по-вероятно американският сорт WTI да се върне към 75 долара за барел, отколкото да се задържи за дълго време над 100 долара

08:30 | 19 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Резкият скок в цените на енергията и на лекия суров петрол до над 100 долара за барел през първото полугодие са едни от основните причини за свиването на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), а втората половина на годината е напът да повтори ситуацията от 2-рото полугодие на 2008 година. С една основна разлика – ако цените на енергията и инфлацията не спаднат бързо, Федералният резерв по-вероятно ще продължи да развърта бухалката на по-високите лихви, пише Майк МакГлоун от Bloomberg Intelligence.

Какво означава суров петрол WTI на цена от $75 за барел?

Изглежда по-вероятно американският сорт WTI да се върне към 75 долара за барел, отколкото да се задържи за дълго време над 100 долара, което има отражение върху глобалния икономически растеж, доходността на облигациите и движенията на фондовите пазари. Освен, че приключи 2021 г. на тази стойност, 75 долара за барел бяха повратна точка, защото откакто петролът поевтиня под това ниво през 2014 г., тогава очакванията за повишение на лихвените проценти на Федералния резерв достигнаха своя връх. Ръстът на цените на енергията ускорява инфлацията и оказва натиск върху глобалния икономически растеж. Петролът е най-значимият фактор за това и при цена около 100 долара за барел изглежда оказва натиск върху икономиката.

Суров петрол и БВП: Дежа вю от 2008 година.

Резкия скок в цените на енергията и в миналото са затруднявали глобалното икономическо забавяне, заедно със силите на еластичността на търсенето и предлагането, което води до удължени периоди на трудности за суровия петрол. Виждаме повишен потенциал, че 2022 г. няма да е много по-различна, с една ключова разлика: Федералният резерв затяга политиката си по-бързо, докато глобалният БВП се срива. Индикаторът за проследяване на глобалния БВП на икономиката на Bloomberg спада с подобна скорост както през 2008 г., но скоростта на на поскъпване не WTI за първото полугодие, измерено спрямо 200-дневните или 200-седмичните пълзящи средни, за последно беше подобна през 1990 година, когато Ирак напада Кувейт. Този път ситуацията е глобална и е част от последиците от най-голямото увеличение на ликвидността в историята на фона на руско-украинската война и повишеното напрежение в Азия. Вярваме, че спадът на суровия петрол от мартенския пик изглежда е ориентир и ще продължи.

WTI за 75 долара за барел може да е въпрос на време

Склонността на суровия петрол да бъде най-големият си враг, когато поскъпне рязко, изглежда ще се прояви през втората половина на годината. Индикатори показват потенциала за връщане от нещо, което никога не се е случвало досега: фючърсите на WTI нараснаха 1,98 пъти спрямо 100-седмичната пълзяща средна за първата половина на годината. Предишният връх беше 1,95 пъти през 1990 г., когато Ирак нахлу в Кувейт. Този пик от около $40 продължи около 14 години, а дъното през 1994 г. беше около $10, или спад от около 75% спад. Различното този път ни кара да виждаме паралел. Повечето централни банки се опитват да догонят агресивното затягане на Фед на фона на намаляващия растеж на глобалния БВП и позицията на САЩ като най-големият производител на енергия и нетен износител в света. През 1990 г. и 2008 г. САЩ бяха най-големият вносител. 100-седмичната пълзяща средна до 17 август беше около 75 долара за барел.