Европа не трябва да позволява тежката зима да я огъне пред Путин и авторитаризма

Подпомагането на Украйна е в личен интерес на Стария континент и на демокрацията

11:00 | 20 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg
Снимка: Anita Pouchard Serra/Bloomberg

Шест месеца след руската инвазия в съседна Украйна демократичният свят се обедини, за да подкрепи самоотбраната на страната и да наложи наказания на Владимир Путин и на неговите помощници. И все пак това не спира кръвопролитието. Путин залага, че западното единство ще се разпадне с настъпването на зимата и европейците ще се окажат притиснати от цените на хранителните и енергийните продукти. За да му докажат, че греши, европейските лидери трябва да подготвят обществото за продължителна война и да увеличат подкрепата си към най-уязвимите, пише Bloomberg.

И в САЩ, и в Европа общественото мнение беше в подкрепа на усилията да се помогне на Украйна да устои на агресията на Путин, но тази решимост вероятно ще отслабне с продължаването на войната. В проучване сред десет европейски страни, проведено през май, 42-процентен дял от анкетираните посочват, че техните правителства обръщат твърде много внимание на Украйна спрямо собствените им проблеми; в Румъния и Полша този дял е над 50%.

Европейците поставят повишените разходи за живот и цените на енергията като водещи опасения около войната, заедно с използването на ядрено оръжие. В Германия проучване на Forsa през юли установи, че подкрепата за бойкот на руския газ, ключово средство за притискане на Кремъл, се е свила до малко под една трета от респондентите – понижение с 44% в рамките на шест седмици.

Не всички

Не всички европейци са съгласни с помощта към Украйна на фона на растящите предизвикателства у дома. Графика: Bloomberg 

За да преодолеят умората от военните усилия, европейските лидери трябва да изяснят целите си в Украйна. Въпреки че приоритетите на отделните правителства неизбежно ще варират, трябва да има широко съгласие около няколко основни цели: защита на демократично избраното ръководство на Украйна и нейното самоопределение; държане на руските сили отговорни за военни престъпления; и избягване на всяко прекратяване на огъня, което оставя Украйна уязвима за подновена руска агресия. Като минимум Европа ще трябва да запази настоящите санкции срещу Кремъл и да продължи да предоставя икономическа помощ на Украйна през следващите месеци.

Трябва да се отбележи, че европейските лидери досега изключват всякакво облекчаване на санкциите срещу Русия. Необходимо е обаче повече, за да се отговори на общественото безпокойство. Политиците трябва да подчертаят, че подпомагането на Украйна е в личен интерес на Европа, защото позволяването на Путин да надделее ще насърчи не само Кремъл, но и други автократи с реваншистки амбиции. И те трябва да се противопоставят на руската дезинформация относно предполагаемите недостатъци на западната политика, като направят повече, за да подчертаят нейните успехи – включително отслабване на руската икономика, осуетяване на усилията на Путин да замени президента Володимир Зеленски с поставен от него лидер и увеличаване на размера и силите на НАТО.

Също толкова важно е западните правителства да комуникират честно за потенциалните предстоящи трудности. Въздействието върху разполагаемите доходи е неравномерно, но Международният валутен фонд изчислява средно увеличение на разходите за живот за европейските домакинства от близо 7% от потреблението през 2022 г.

Тъй като Русия ограничава доставките на газ – и заплашва да ги спре напълно – ситуацията не се подобрява и европейските потребители са изправени пред мрачна зима. Обединеното кралство се готви за организирани прекъсвания на тока. Въпреки че всички ще страдат, правителствата трябва да съсредоточат помощта си върху тези, които са изложени на най-голям риск. Целенасоченото подпомагане на доходите за бедните е по-рентабилен подход от намаляването на данъците и контрола на цените, което няма да стимулира семействата да намалят потреблението или да инвестират в повишена ефективност.

Преди всичко европейските лидери трябва да призовават към търпение. Възмущението и солидарността на западната общественост укрепиха морала на Украйна и помогнаха на нейните сили да устоят на атаката на Русия. Но борбата за запазване на свободата на страната няма да приключи скоро.