Панета: Путин няма да се откаже от Украйна

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ

17:00 | 21 юли 2022
Преводач: Мария Попова

Започваме с посещението на Путин в Техеран. Какво е стратегическото му значение? 

Основното послание е, че Путин няма да се откаже от Украйна и ще се свърже с всички съюзници, които са му останали в опит да получи помощ в тази посока. Мисля, че това изпраща много важен сигнал към Съединените щати и нашите съюзници, че ние също не можем да се откажем. Много важно е Путин и Русия да не успеят в Украйна.

Съединените щати, нашите съюзници и самата Украйна пречат на този успех. Важно е, ние трябва да продължим с усилията си да направим така, че Русия да не успее.

Научихме за военните дронове, които Иран евентуално ще предостави на Русия. Това важно ли е или е по-скоро символично?

Няма съмнение, че това е важно оръжие. Дроновете са много ефикасни като оръжия. Видяхме украинците да използват дронове и съм сигурен, че руснаците също използват дронове.

Тези допълнителни дронове ще дадат на руснаците някои възможности, но точно затова е важно Съединените щати и съюзниците да продължат да доставят въоръжение, да продължат да доставят оръжия със среден и дълъг обсег, така че да можем да поразяваме руски цели, където и да  се намират. Това си остава основна стратегия, ако искаме да можем да отблъснем Русия.

Споменахте въоръжението което предоставяме на украинците. Освен това сме наложили санкции, но между другото и Русия налага санкции под формата на заплаха за доставките на природен газ за западна Европа. Има и ембарго над зърното. Колко ефикасни са ответните мерки на Русия?

С годините Русия научи много относно санкциите. Те намериха начини да заобикалят някои от тях. Това са тежки, тежки санкции и несъмнено имат последици за руската икономика. За Путин не е лесно да заобиколи някои от тези санкции, но те със сигурност ще продължат да се опитват да го направят.

Съединените щати и нашите съюзници трябва да продължат да затягат санкциите срещу Русия. Ние участваме в това, ние ясно заявихме, че ще се противопоставим на Русия не само със санкции, но и с оръжия и подсилване на съюзниците ни от НАТО като основно послание към Русия, че тя няма да получи това, което иска. Не можем да си позволим да отстъпим от тези усилия.