Vanda: Путин ще продължи да използва газа като лост срещу Европа

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

14:00 | 21 юли 2022
Преводач: Силвия Грозева

Май ЕС се готви в момента за най-лошото. Какво очаквате да се случи?

Наистина напрежението расте след изтичането на 10-дневната поддръжка на Северен поток-1, който все пак бе пуснат отново. Германският регулатор каза, че очаква потоците да се възстановят на 30% от капацитета на тръбопровода. Bloomberg съобщи, че има заявки от купувачите за 40% от капацитета му, а президентът Путин обеща да пусне отново газа.

Каквото и облекчение да се появи в резултат на това, вероятно ще е за кратко.

Европа навлиза в пика на сезона на търсенето за зимата с много ниски запаси на га. Много ниски обеми на доставка на газ от Русия в последните няколко седмици, почти 12 страни бяха засегнати.

Тази зима ще бъде тежка, това е ясно.

Политическата воля каква е? Щом има газ, добре, но какво се случва всъщност? Европа и особено Германия има ли някаква възможност да преговаря? Защото обратното би било много, много по-нисък ръст.

Наистина ситуацията е трудна за европейските икономики заради санкциите, които въведоха срещу руския петрол, газ и въглища.

Забраната за внос на въглища влиза в сила през август.

Използването на енергетиката като оръжие е катастрофа. Особено в мащаба, който наблюдаваме от 4 месеца.

Но какво може да направи ЕС в това положение?

Катастрофата идва от това, че нямат никакъв друг избор, а да решили да наказват Русия.

Възможностите за ЕС са вече ясни – преминаване отново към въглища и малко мазут за производство на ток, намаляване на потреблението. Вчера ЕС поиска страните доброволно да намалят потреблението си на газ с 15%. Европа купува LNG и плаща прескъпо за него, без да може да си го позволи.

Използват се всички възможности, но всички те заедно не могат да заменят руските доставки като обем.

40% от европейското потребление на газ зависи от Русия и май президентът  Путин ще продължи да го използва като лост в отношенията си с Европа.