Полският премиер призовава за реформи срещу "империализма" на ЕС 

В ЕС имало формална демокрация и фактическа олигархия, твърди Матеуш Моравецки

18:47 | 10 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистическо поведение спрямо по-малките държави членки. Това се казва в статия, публикувана в сряда в новинарския уебсайт Welt, цитирана от Reuters.

"Политическата практика показва, че позициите на Германия и Франция имат по-голямо значение от всички останали", пише Моравецки за германския новинарски сайт, призовавайки за по-консенсусен подход. "Така че имаме работа с формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силните държат властта", каза той и добави, че трябва да се води борба с империализма на ЕС, както и с руския империализъм.

Премиерът, чието националистическо правителство на "Право и справедливост" (PiS) неведнъж е влизало в конфликт с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, заяви, че руската инвазия в Украйна е хвърлила светлина върху недостатъците на ЕС.

Той призова за "дълбока реформа, която да върне общото благо и равенството на преден план сред принципите на ЕС".

Политици от управляващата партия в Полша заявиха, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от средствата за възстановяване от пандемията, а Брюксел сигнализира, че не е доволен от последните съдебни реформи в Полша.

Повече от 35 милиарда евро от безвъзмездните средства и заемите за възстановяване от COVID-19 бяха спрени, поради спор относно реформите в съдебната система в Полша, които според изпълнителната власт на ЕС нарушават демократичните стандарти.

През юни Европейската комисия (ЕК) одобри средства за Полша, но нейният ръководител Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да се свърши още работа по отношение на върховенството на закона по време на посещение, когато се срещна с полския министър-председател Матеуш Моравецки. 

Управляващата партия "Право и справедливост" обаче заяви, че водещите ѝ реформи имат за цел да направят системата по-ефективна и отрече да се намесва в работата на съдилищата с цел политическа изгода.

"Ако има опит за блокиране на плащането ... и Европейската комисия се опита да ни окаже натиск, тогава нямаме друг избор, освен да извадим всички оръдия от нашия арсенал и да отговорим със защитен огън", заяви Кшищоф Соболевски, генерален секретар на PiS, пред полското обществено радио.

PiS не каза какви действия обмисля, но министърът на кабинета Михал Войчик, член на консервативната партия "Единна Полша" - младши партньор в правителството - сигнализира, че Полша може да наложи вето на някои решения на ЕС.

"Тъй като се занимаваме с хора, които не спазват условията на договора, ние ще се опитаме да наложим вето на... Мисля, че трябва да играем твърдо", каза той пред частната телевизия Polsat News.

През май Полша прие закон, който замени спорната дисциплинарна камара за съдиите с нов орган, а Върховният съд излъчи кандидати за новата камара измежду своите съдии.

Но Фон дер Лайен заяви в интервю в края на юли, че новият закон не дава право на съдиите да оспорват съдебни назначения, без да бъдат подложени на дисциплинарно производство - въпрос, който трябва да бъде решен, за да получат средства от ЕС.

Говорителката на Комисията Ариана Подеста подкрепи становището й, казвайки че новият закон е важна стъпка, но предварителната оценка на ЕС е, че той не позволява на съдиите да поставят под въпрос статута на друг съдия, без да рискуват дисциплинарни последици.

"Този въпрос ... трябва да бъде решен, за да бъдат изпълнени ангажиментите по плана за възстановяване и устойчивост ... Не е направена официална оценка, тъй като до момента няма искане за плащане от страна на Полша", заяви Подеста по време на брифинг.

Отказът на Варшава да се съобрази с изискванията на ЕС относно върховенството на закона подхрани критиките на опозиционните политици, че управляващата партия в крайна сметка може да се опита да изведе Полша от блока, което правителството отрича.