Двуцифрена инфлация сложи край на партито в Източна Европа 

В източната част на Европа хората са изправени пред суровата проверка на реалността

09:57 | 6 август 2022
Обновен: 11:12 | 6 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

В седмиците след нахлуването на Русия в Украйна големите икономики на Западна Европа започнаха да се задъхват. Но на изток все още имаше бум, благодарение на двуцифреното увеличение на заплатите и щедрите държавни помощи в някои страни. Но еуфорията приключи. 

Рязкото забавяне на продажбите на дребно и спадът на показателите за доверието сочат, че кризата с разходите за живот е застигнала източната част на Европа, където хората сега са изправени пред суровата проверка на реалността. Упоритата двуцифрена инфлация намалява доходите им, докато цените на хранителните продукти се повишават с 15-22 %, а разходите за енергия растат, пише "Ройтерс".

Тъй като потреблението на домакинствата се свива, анализаторите понижават прогнозите си за БВП и се очертава риск от рецесия в цяла Европа.

Семействата започнаха да затягат коланите. Поляците си взимат по-кратки отпуски, чехите пестят от сметките за ресторанти, а някои търсят втора работа. В Унгария, където само инфлацията при хранителните продукти през юни достигна 22,1 %, хората намаляват сметките си за хранителни продукти и покупките на стоки за дълготрайна употреба, тъй като спадът на форинта повишава цените на вноса.

"На единия ден хлябът струваше 550 форинта, а на следващия - 650. За Бога!", възкликва Лайош, 73-годишен мъж, който купува хляб от пазара в северния град Естергом на река Дунав.

Застанал до велосипеда си, сивобрадият Лайош, който не каза фамилията си, споделя, че скокът на цените на храните е погълнал част от месечната му пенсия и че няма да може да плати по-високите сметки за комунални услуги, които ще нараснат, след като миналия месец правителството премахна пределните цени за така наречените домакинства с по-високо потребление. Затова той прави свои собствени планове.

"Мога да се отоплявам с газ, но и с дърва... тъй като имам кахлена печка. Така че със съпругата ми ще се преместим в една стая, ще загреем печката, ще си сложим няколко топли пуловера и ще гледаме телевизия".

В цяла Унгария ръстът на продажбите на дребно се е забавил до 4,5 % на годишна база през юни от 10,9 % през май, като продажбите на мебели и електронни стоки са намалели с 4,3 %, което предполага, че въздействието на огромните данъчни облекчения и фискални трансфери от правителството на министър-председателя Виктор Орбан преди изборите през април вече е отшумяло.

Растежът на полските продажби на дребно също се забавя до 3,2% на годишна база през юни от 8,2% през май, докато коригираните чешки продажби на дребно без автомобили и мотоциклети се понижават с 6,0% на годишна база през юни след спад от 6,6% през май, сочат данните от петък.

"Домакинствата реагираха по значим начин на нарастващите разходи за живот и потреблението на вещи започна да се забавя", заяви Петер Вировач, анализатор в ING в Будапеща.

Според проучване на Националната банка на Унгария от петък търговските банки очакват търсенето на заеми да намалее, а условията за кредитиране да се затегнат през втората половина на годината.

Затягане на коланите 

Забавянето на вътрешното търсене, повишаването на лихвените проценти, съкращаването на държавните разходи и нарастващите разходи на компаниите изглежда ще отслабят икономическия растеж в Централна Европа през втората половина на тази година и ще го забавят рязко през 2023 г.

Citigroup заяви, че унгарската икономика може да нарасне с близо 5% през 2022 г., но че съществуват рискове за влошаване на прогнозата:

"Рискът от продължителни високи цени на енергията, които да задържат инфлацията на двуцифрена територия дори през 2023 г., и актуализираните ни вътрешнофирмени прогнози за еврозоната сочат към низходящи рискове".

Унгарската централна банка все още прогнозира растеж от 2,0%-3,0% за 2023 г. и ще публикува нови прогнози през септември.

Според правителствените анализи полската икономика се очаква да нарасне с 3,8% през тази година и с 3,2% през 2023 г.

Чешката централна банка, която първа прекрати цикъла си на повишаване на лихвените проценти в четвъртък, прогнозира рецесия в края на годината, тъй като вижда свиване на икономиката с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2022 г. и с 1% през първото тримесечие на 2023 г.

"Нашият базов сценарий включва лека рецесия - техническа рецесия - имаме две поредни тримесечия с тримесечен спад там... Това би било здравословна рецесия, която позволява и намаляване на инфлацията", заяви управителят Алеш Мичъл.

Въпреки че през лятото все още се очаква бум в туристическия сектор, според туристическия уебсайт Noclegi.pl поляците са започнали да пестят от пътувания.

"Виждаме, че това, което характеризира този сезон, е съкращаването на пътуванията, средно с един ден, и отлагане на резервациите за последния момент", каза Наталия Яворска, експерт в Noclegi.pl.

Поляците започнаха да пестят и от храна. Данните от различни услуги за плащане в ресторантите, като например Sodexo, показват намаляване на разходите в ресторантите и в Чешката република. Последното проучване на социологическата агенция СТЕМ от юни показа, че 80% от чешките домакинства намаляват или ограничават покупките си заради бързо растящите сметки за енергия.

Според месечното проучване на чешката статистическа служба потребителското доверие в Чехия е достигнало ново дъно през юли, докато проучване на мозъчния тръст GKI сочи, че индексът на потребителското доверие в Унгария през юли е паднал до най-ниското си ниво от април 2020 г. по време на първата вълна на пандемията COVID-19.