Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Лихвите по кредитите ще се вдигнат, но без да разтърсят имотния пазар

Николай Господинов, изп. директор на iBrokers, Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, "Бизнес старт", 05.08.22

12:00 | 5 август 2022
Обновен: 15:25 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова

Въпреки че е почти сигурно, че ЕЦБ допълнително ще вдигне лихвите заради високата инфлация, значителна част от сделките с имоти се осъществяват със спестявания, а не с ипотеки, а едно увеличение от 0.5 – 1% е много под нивото на инфлацията и все още е изгодно. Това коментираха Николай Господинов, изп. директор на iBrokers  и Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Пазарът е активен, но няма голяма радост, защото всички очакват скоро тя да приключи. Рецесията обаче не е нещо страшно, защото тя отрезвява. Последните 5-6 рецесии се отразяват положително на цените на имотите с изключение на 2008 г., когато рецесията беше свързана с банките. Лихвите са много под инфлацията, увеличението от 0.5% е много малка цена за това да ползваш чужди пари“, казва Господинов.

Деян Василев прибавя, че ситуацията от 2008 г. няма как да се повтори, тъй като в момента банките са много по-строги по отношение на бъдещите кредитополучатели. „Няма как лихвите да не тръгнат нагоре, лихвите по нови кредити ще скочат с половин – един процент. Ще има здравословно охлаждане, този ръст от 20-30% годишно не е устойчив, добре е хората да не инвестират панически, защото ще им се обезценят парите“, смята той.

Гостите отбелязват, че при 100 хиляди лева кредит увеличението е 50 лв., което „при равни други условия не би трябвало да събори хората, които са си направили сметката и не дават повече от 40% от доходите си за кредит“. Освен това в момента е изгодно да си взел кредит, защото инфлацията обезценява на главницата.

Господинов посочва, че голяма част от сделките се осъществяват в кеш със спестявания на купувачите и без ипотеки, като много голям интерес има от българи, живеещи в чужбина, които влагат спестяванията си в имоти в България.

„Нашите банки в момента са в много силни кампании, ефективния годишен процент падна до 2.49%. Банките работят сякаш за последно с много ресурс, все още не се усеща вдигането на лихвите както при други централно европейски страни като Полша, Чехия и Словакия“, казват те. „Кредитите в лева са почти като в евро, ние се радваме на рекордно ниски лихви. В държави без евро и валутен борд спецификите са други, там им е трудно, защото имат и местна инфлация на валутата. Риска за обезценяване е голям, дори еврото се обезцени леко спрямо долара“.

По отношение на резкия скок в цените на имотите, събеседниците признават, че той е надвишил значително ръста в доходите, но в същото време това е тенденция, която се наблюдава в цяла Европа. „Извън България навсякъде цените на жилищата скочиха с 40-50%, няма как у нас цените да останат 1000 евро на квадрат, следва се глобалната тенденция, както е и при инфлацията“.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.