Повечето потребители в еврозоната всъщност не са спестявали повече през пандемията

Заключението от изследване на ЕЦБ може да има отражение върху настоящата политика на банката

18:30 | 5 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само една пета от домакинствата в еврозоната са натрупали спестявания по време на пандемията, което предполага, че повечето нямат допълнителен буфер срещу инфлацията, показва анализ на Европейската централна банка.

Проучването се основава на данни от шест от най-големите икономики в региона през 2020 г. и 2021 г. То установи, че 20% са увеличили спестяванията и 16% са ги свили през това време

„Разпределението на спестяванията, натрупани по време на пандемията от Covid-19, може по този начин да ограничи степента, до която тези спестявания могат да защитят текущото възстановяване на потреблението от неблагоприятното въздействие на неотдавнашния скок на цените на енергията“, пишат икономистите Маартен Доше, Димитрис Георгакос, Александра Колндрекай и Франсиско Таварес в статия за месечния бюлетин на ЕЦБ.

Това заключение може да има отражение върху настоящата политика. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза на 21 юли, че „потреблението се подкрепя от спестяванията, натрупани от домакинствата по време на пандемията, и от силния пазар на труда“.