Следващият проблем с инфлацията в Източна Европа: заплатите се надпреварват с цените

Масовото повишаване на лихвите досега не успя да ограничи инфлацията - през май в Унгария тя е 10,7% на годишна база, в Полша 13,9%

10:39 | 16 юни 2022
Обновен: 12:21 | 16 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С покачването на цените 24-годишната Ноеми Тури пoиска от работодателя си в Будапеща увеличение на заплатата с 16% над това, което смяташе за приемливо само преди няколко месеца. Малкият бизнес, в който унгарската студентка работи като мениджър в социалните мрежи и копирайтър, й отпусна почти цялата желана сума, разказва "Ройтерс".

Подобни случки са вече чести в региона, тъй като двуцифрената инфлация в Източна Европа подхранва исканията за повишаване на заплатите.

„Бях в добра позиция за договаряне, тъй като ръководството знае точно колко струва всичко тези дни“, каза Тури. "Те знаеха, че не съм цитирала тази цифра по прищявка."

Тя каза, че животът от заплата до заплата без излишни пари не е опция, докато се впуска в живота си на възрастен. 

Двуцифреното покачване на заплатите по време на двуцифрена инфлация се очертава като следващото предизвикателство за политиката на централните банки в Унгария и Полша, чиито огромни покачвания на лихвите досега не успяха да ограничат инфлацията.

Ръстът на заплатите в частния сектор в Унгария беше доста над прогнозата на централната банка за 2022 г. през първото тримесечие, като някои анализатори прогнозираха увеличение от 15% за годината. Ръстът на полските корпоративни заплати също надхвърли очакванията на пазара от началото на годината.

Увеличението на минималната заплата, намаляването на данъците за начинаещи в кариерата и бонусите на заплатите в публичния сектор в рамките на предизборната сума на разходите, която помогна на премиера Виктор Орбан да бъде преизбран през април, изостриха инфлационното предизвикателство за Унгария.

С двустепенно увеличение на минималната заплата на стойност близо 15% планирано за изборната 2023 година, Полша изглежда се е насочила към подобно затруднение, като някои анализатори твърдят, че спиралата на заплатите и цените вече се разгръща в най-голямата икономика в региона.

„Трудно е да се твърди, че спиралата на заплатите и цените вече не е в движение в Полша и смятаме, че инфлацията ще се покачи над 15% през лятото и ще остане двуцифрена поне до второто тримесечие на следващата година“, каза Лиъм Пийч от Capital Economics.

„Смесицата от политики на Полша не е достатъчно строга, за да охлади икономиката, тъй като по-строгата парична политика се захранва много бавно и във всеки случай е частично компенсирана от по-свободната фискална политика."

А задаващият се шок в цените на храните през следващите месеци повишава риска високата инфлация и очакванията за заплатите да се затвърдят, принуждавайки централните банки от източния фланг на ЕС да повишат лихвените проценти по-високо, отколкото пазарите очакват в момента.

„Инфлацията в ЦИЕ продължава да се покачва и изненадва нагоре“, казаха анализатори от Goldman Sachs. „Смятаме, че разширяващият се характер на повишаването на цените в ЦИЕ отразява силните вторични ефекти от превишаването на инфлацията."

Тревожно текучество на служители

След като миналата седмица отбеляза първото повишение на лихвите от 2011 г., председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард каза, че очакванията за инфлацията в еврозоната са "добре закотвени" и въпреки скорошното повишаване на заплатите, няма риск от спираловидно повишаване.

Заплатите в еврозоната също се покачват, но някои увеличения на заплатите може да се окажат мимолетни, тъй като работодателите в целия блок избират да дават еднократни бонуси, а не постоянно увеличение. 

За разлика от тях очакванията за инфлация в Унгария са далеч над целта на централната банка, докато две трети от анкетираните полски компании през март прогнозират, че бъдещият ръст на цените ще изпревари текущата инфлация, която сега е най-високата от почти четвърт век.

Забележки на управителя на Националната банка на Полша Адам Глапински миналата седмица, че банката е към края на цикъла си на повишаване на лихвите, оказа натиск върху злотата, която заедно с форинта се представя по-ниско от валутите на региона тази година.

„Това е тревожен обрат, като се има предвид, че няма подобрения в инфлационните рискове: виждаме доста високи инфлационни очаквания, ускоряване на основната инфлация и силни вторични ефекти“, казаха икономисти от ING. „Освен това натискът върху заплатите е висок, докато преговарящата сила на компаниите е слаба."

Положението в Унгария е още по-несигурно, след като форинтът потъна до рекордно ниски нива тази седмица, притиснат от множество местни фактори, включително Националната банка на Унгария, която намалина наполовина темпото на покачване на лихвите си, въпреки че инфлацията продължава да расте.

Слабостта на форинта, който падна с около 7% спрямо еврото само тази година, също подхранва инфлацията.

„Развитието на инфлацията оправдава продължаването на паричното затягане, което трябва да бъде по-продължително, а крайният лихвен процент трябва да бъде достигнат по-късно и на по-високо ниво от очакваното преди“, каза Орсоля Ньест от Erste Bank.

Унгарската централна банка заяви, че покачването на заплатите през следващите месеци ще бъде един от основните фактори, определящи продължителността и степента на нейния цикъл на затягане. Те биха могли също да представляват предизвикателство за конкурентоспособността в бъдеще.

Въпреки че нивата на заплащане в Унгария все още са доста под тези в Западна Европа, проучване на Германската търговска камара показа, че силното увеличение на заплатите се очертава като основна грижа за германските компании в Унгария.

Германските фирми вече предвиждат повишение на заплатите средно с близо 10% тази година, което е най-високото в историята.

Mercedes-Benz заяви, че ще повиши заплатите в своята унгарска фабрика от юли по силата на споразумение от 2020 г., докато конкурентният производител на автомобили Audi заяви, че е вдигнал средно заплатите с повече от една трета на своите работници в Унгария през последните три години.

Шандор Бая, управляващ директор на компанията за персонал Randstad, каза, че голямото текучество изостря предизвикателството за заплатите в Унгария, като служителите си осигуряват значително по-високо заплащане, когато поемат нова работа в друга компания поради недостига на работна ръка.

„Фактът, че около 30% от работниците твърдят, че много силно обмислят смяната на работата, трябва да всява страх в сърцата на работодателите“, каза той.