Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕЦБ трябва да вземе сериозни мерки, за да предотврати дългова криза

Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българска банка за развитие, "Светът е бизнес", 15.06.22

21:05 | 15 юни 2022
Обновен: 21:30 | 15 юни 2022
Автор: Таня Жекова

След последните решения на ЕЦБ за лихвите доходностите на държавните дългове на страни като Италия се сринаха драстично. За да реагира пазара положително трябва да се вземе решение подобно на това преди 10 години, когато ЕЦБ заяви, че ще се направи всичко каквото е необходимо. Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„От май месец насам спреда между италианските и немски ценни книжа се увеличи значително. Доходността на италианските ценни книжа надмина 4%, като само допреди 3-4 месеца беше под 2%. Ръстът е голям, а ефектът върху други държави също ще е такъв. Доходностите върху българските книжа също се увеличиха още февруари месец. За да се обърне тенденцията пазарът търси сериозен ангажимент от страна на ЕЦБ, подобен на този преди 10 години“, категоричен е той.

Вълков предупреждава, че някои от обсъжданите варианти пред ЕЦБ рискуват да предизвикат обратен ефект. „Важен въпрос е какво точно ще се опита да направи ЕЦБ. Защото ако отвори отново фонда и започне да купува целеви емисии на държавни ценни книжа, това може да даде сигнал на пазара, че ЕЦБ няма достатъчно муниции и си го признава. Такова решение може да предизвика допълнително разпродаване при положение, че пазарите са на -15 до -20% от началото на годината, включително пазарите на фиксирана доходност“, смята той.

„Неприятно е, че това се случва в момент на инфлация и бъдещо забавяне на реалния БВП на Еврозоната, както и енергийна криза след санкциите срещу Русия“, добавя той. Вследствие на тези фактори се очаква Федералния резерв да обяви поредно повишаване на лихвите на срещата си днес.

„Първоначалното очакване беше за увеличение на лихвите от 50 базисни точки, но пазарите от вчера дори очакват по-голямо повишение от 75 базисни пункта, което ще бъде най-голямото увеличение от 1994г насам. Това, разбира се ще има негативен ефект върху борсите в САЩ и върху цикличните компании. Но това е в краткосрочен план, след това към края на годината тези ефекти могат да бъдат изчистени“, смята той.

По думите на госта ситуацията днес напомня на тази през 2008 година, когато всички прогнози са сочели за спад на БВП, но въпреки това цената на петрола е била висока. Понастоящем предизвикателствата при намирането на алтернативни източници на петрол от Русия и продължаващата война оказват голям натиск върху цената на петрола. „Страните от ОПЕК, макар че обещаха увеличаване на производството, го правят с минимални темпове“, подчертава Вълков.

Според Вълков единственият изход от инфлацията е рецесията, която ще бъде предизвикана от повишението на лихвите от централните банки.

„Допреди година банките търпяха по-голяма инфлация, за да се фокусират върху растежа ида бъде свалена безработицата. В момента по-скоро виждаме обрат – борба срещу инфлацията на първо място, дори на цената на рецесия и  безработица. Много е трудно да се каже дали ще се справят защото още има война и ограничение в предлагането, което оказва сериозен натиск върху пазарите“, казва той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.