Тихият срив на рисковия капитал: когато технологичният бум срещна реалността

Периодите на възвръщаемост за стартъпите се скъсяват, а свръхрастежът вече не е на дневен ред

21:01 | 6 август 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

За разлика от фондовата борса, тук няма ежедневни пазарни индекси, които да измерват болката, нито индивидуални цени на акциите, които разтревожените ИТ служители да наблюдават, докато личното им богатство се изпарява, пише Financial Times.

Всъщност мнозина от инвеститорите и предприемачите, които току-що преживяха исторически бум в областта на рисковите инвестиции, дори може да се преструват, че сривът изобщо не се случва. Свободните правила, които изискват само спорадични преизчисления на приблизителната стойност на частните компании, улесниха мнозина да загърбят ситуацията.

Джош Улф, съосновател на Lux Capital, оприличава реакцията на "класическите пет етапа на скръбта". "Вероятно се намираме някъде между гнева и пазарлъка", казва той, визирайки емоциите, които следват отричането. Въпреки това инвеститорите и основателите на компании, добавя Улф, все още се съпротивляват на пълните последици от пазарния спад, който ще има дълбоко въздействие върху икономиката на стартиращите предприятия.

Единствено компаниите, които имат спешна нужда от капитал, са принудени да си дадат пълна сметка за реалността, тъй като инвеститорите, които влагат нови средства, изискват актуална оценка. Klarna, шведската компания "Купи сега, плати по-късно", предизвика шокова вълна на пазара на частни финтех компании по-рано този месец, когато набра парични средства при оценка от 5,7 млрд. долара - 87% по-малко, от преди една година.

Но това жестоко намаляване на цената само потвърди обрата, който вече беше настъпил за подобни компании на публичните пазари. Акциите на Affirm, американска компания "Купи сега, плати по-късно", която стана публична в началото на миналата година, също са спаднали с 87 % от пика, достигнат през ноември миналата година. Бързоразвиващата се финтех компания Block се понижи със 78%, след като пазарната ѝ стойност намаля със 130 млрд. долара.

Много други ще трябва да последват примера на Klarna, преди да се разбере пълният обхват на потъването. Въпреки някои признаци, че хората стават по-реалистични по отношение на оценките, "все още не сме видели пълното прочистване, което е нужно", казва Улф.

"Много компании ще отричат промяната в оценките, докато не им свърши капиталът", добавя Дейвид Коуън, партньор в Bessemer Venture Partners.

Отложената среща на рисковия капитал с реалността, когато настъпи, ще бъде преломен момент за света на стартиращите компании. През последните години инвеститори от всякакъв тип нахлуха в клубния свят на рисковия капитал в търсене на компании, които обещават по-високи темпове на растеж от тези, които се предлагат на публичния фондов пазар.

Голяма част от тези инвестиции се вляха миналата година, когато оценките на частните стартиращи предприятия достигнаха своя връх. Хедж фондовете, фирмите за дялово участие, държавните инвестиционни фондове, корпоративните фондове за рисков капитал и взаимните фондове са предоставили две трети от всички средства, вложени в рискови инвестиции в световен мащаб през миналата година, според доставчика на данни PitchBook.

Ако тези залози се провалят, това може да доведе до оттегляне на много от новите участници в рисковото инвестиране. А това от своя страна може да доведе до шок в света на технологичните стартъпи, който е свикнал с все по-големи количества капитал.

Най-големите кръгове на финансиране за стартиращи предприятия в САЩ през 2021 г.

Cruise - 2,75 млрд. долара през януари

Rivian - 2,65 млрд. долара през януари

Rivian - 2,5 млрд. долара през юли

Robinhood - 2,4 млрд. долара през февруари

Мащабът на последния бум на рисковите предприятия надмина този от края на 90-те години на миналия век, когато годишните инвестиции в САЩ достигнаха 100 млрд. долара. За сравнение, през миналата година в американските технологични стартъпи са вложени 330 млрд. долара. Това е два пъти повече от предходната година, която от своя страна е била с двоен ръст спрямо тази от преди три години.

Потокът от парични средства на частните пазари беше съпроводен от същия порой от IPO. Според Coatue, един от новите инвеститори, които преминаха от публичните пазари в света на рисковите фондове, 1,4 млрд. долара са влезли в обещаващи развиващи се компании в световен мащаб през миналата година, половината от тях под формата на рисков капитал, а другата половина - чрез IPO. Изчисленията показват, че този едногодишен ръст е с близо 1 млрд. долара по-голям от средните 425 млрд. долара годишно, привлечени през предходното десетилетие.

Страх от пропуснати ползи

Понесени от този огромен прилив на капитал, много рискови инвеститори признават, че пазарът им е бил завладян от надпревара за инвестиране на почти всяка цена, макар че повечето от тях твърдят, че собствените им фондове са успели да избегнат най-лошите ексцесии.

"Ако има една дума, с която да се опише това, то тя е Fomo", казва Ерик Вишрия, партньор в Benchmark Capital. Той посочва, че "страхът от пропуснати ползи" е довел до наплив в пика на пазара. Не само високите цени, които инвеститорите бяха готови да платят, за да не изпуснат лодката: периодите за извършване на надлежна проверка бяха драстично съкратени, а защитата, която инвеститорите обикновено изграждат, за да защитят инвестициите си, отпадна.

Стабилната икономическа експанзия и облекчените финансови условия, последвали финансовата криза преди повече от десетилетие, накараха много инвеститори да гледат на рисковия капитал като на еднопосочен залог, казва Вишрия. "През последните 12 години правилното решение за почти всяка компания беше просто да се задържи и да се продаде чрез акции по-късно", добавя той.

Най-високо оценените частни стартиращи предприятия въз основа на последните набирания на средства

ByteDance - оценена на 140 млрд. долара през декември 2020 г.

SpaceX - оценена на 127 млрд. долара през май 2022 г.

Shein - оценен на 100 млрд. долара през април 2022 г.

Stripe - оценен на 95 млрд. долара през март 2021 г.

"Стимулите бяха подредени така, че компаниите да останат частни и да правят все по-големи и по-големи кръгове" на финансиране, добавя Фил Либин, рисков инвеститор и бивш главен изпълнителен директор на приложението за водене на бележки Evernote.

За основателите и служителите на компаниите, както и за фирмите за рисков капитал, които ги подкрепят, и за ограничените партньори, които осигуряват капитала, това изглеждаше като вълшебна игра. Тъй като оценките се покачваха, компаниите създаваха програми за търговия с акции, за да могат служителите и ръководителите да се възползват от тях, а инвеститорите можеха да увеличават оценките си с всеки нов кръг от капитал.

В резултат на това, според Вишрия, индустрията на рисковия капитал се е раздула. Много компании са останали частни много по-дълго, отколкото е обичайно за новосъздадени предприятия, като са привлекли частни инвеститори, вместо да излязат на фондовата борса. Размерът на фондовете за рисков капитал се увеличи, тъй като инвеститорите влагаха все по-големи суми. Инвестиционната дисциплина беше разхлабена, като рисковите инвеститори разпространиха залозите си широко в цели сектори, вместо да се опитват да отделят малкия брой големи победители, които традиционно осигуряваха лъвския пай от печалбите на индустрията.

Сред новите инвеститори, които зададоха тона на разрастването на рисковите инвестиции, беше фондът Vision на SoftBank, който вложи в пазара 100 млрд. долара. Tiger Global, който разпространи широко своите залози и на един етап притежаваше повече дялове в стартиращи предприятия на стойност 1 млрд. долара от всеки друг инвеститор. Оттогава и двата фонда оповестиха съкрушителни загуби: през май фондът Vision регистрира годишна загуба от 27 млрд. долара, като през същия месец стана ясно, че Tiger е загубил 17 млрд. долара.

В разгара на бума инвеститорите се надпреварваха да подкрепят всичко - от компании за електрически превозни средства като Rivian, която набра над 5 млрд. долара миналата година, до маргинални технологични сделки, които залагаха на значими научни пробиви, за да генерират възвръщаемост, като например ядрения синтез.

"Входящият интерес беше луд", с две или три безпрекословни предложения за финансиране на седмица, казва Джереми Бъртън, бивш високопоставен ръководител на Oracle, който сега ръководи частна софтуерна компания, наречена Observe. Той добавя, че тези подходи са спрели - отражение на дълбокия студ, който е обхванал пазара на рисков капитал, тъй като предприемачите и инвеститорите изчакват потъването да спре и да се установи нов консенсус относно нивата на оценяване.

Високорискови проекти

Излишъкът от капитал тласна новите научни области напред с по-бързи темпове. Те включваха технологии като квантовите компютри и автомобилите без шофьори - проекти, които някога се считаха за твърде рискови или дългосрочни дори за фондовете за рисков капитал, които обикновено гледат на бъдещето с перспектива от 7-8 години. И в двете области стартиращите предприятия отбелязаха значителен напредък, въпреки че истински трансформиращите пробиви, на които се надяваха инвеститорите в рискови проекти, все още са на практика непостигнати.

Тази съкровищница също така помогна за отварянето на нови рискови сектори на икономиката за частни стартиращи предприятия. Според BryceTech например сумата, влязла в стартиращи предприятия в областта на търговската космонавтика, се е удвоила през миналата година и е достигнала повече от 15 млрд. долара. В средата на миналото десетилетие годишните инвестиции са били около 3 млрд. долара годишно.

Частните инвестиции са подкрепили множество нови ракетни технологии, сателитни системи и услуги за изобразяване на Земята. Но стартиращи предприятия вече са навлезли и в границите на космическите изследвания, казва космическият анализатор Лаура Форчик. След като НАСА планира завръщане на Луната, частни компании, които се надяват да я последват, вече планират дейности на Луната, които варират от добив на полезни изкопаеми до изграждане на центрове за облачни изчисления.

"Има много повече търговска дейност" в областите на космическите изследвания и проучвания, които някога се считаха за сфера на правителствата, казва Форчик. Ако парите секнат, казва тя, "не знам дали това ще продължи".

На Земята инвеститорите в рисков капитал са принудени да преразгледат залозите си в области, които някога се считаха за едни от най-горещите за стартиращи предприятия. Хауърд Морган, председател на нюйоркската компания за рискови инвестиции B Capital, изтъква като тъжен пример различните опити на технологичната индустрия да направи революция в транспортния сектор. Той казва, че компаниите за автомобили без шофьори и електрически скутери, в които е инвестирала фирмата му, вече не изглеждат така, сякаш са на път да променят света.

Една от компаниите, в които B Capital инвестира, Bird, се оценява на близо 3 млрд. долара в началото на 2020 г. След излизането на борсата в края на миналата година и увеличаването на общия размер на външния капитал, който е набрала от близо 900 млн. долара, Bird вече струва само 142 млн. долара.

"Осъзнахме, че светът може би не е готов за толкова много от нещата, за които си мислехме", казва Морган.

Запитани кои сектори вероятно ще се окажат най-големите разочарования, повечето рискови инвеститори изброяват една и съща малка група: компаниите за свръхбързи доставки, като Gopuff и Gorillas, които си поставиха за цел да доставят на клиентите си хранителни продукти само за 20 минути; финтех компаниите, които започнаха скъпа кампания за изграждане на големи потребителски компании; и базираните на блокчейн бизнеси, които бяха застигнати от крипто срива.

В неотдавнашна презентация пред собствените си инвеститори Coatue представи падащите оценки, които очаква в света на технологиите, като низ от домино, което тепърва започва да се срутва. Тя прогнозира, че големите загуби ще се разпространят, като започнат от нерентабилните интернет компании и достигнат по-дълбоко в секторите на крипто и финтех, а след това ще погълнат и по-стабилно изглеждащи сектори като софтуер и полупроводници.

Ако подобни прогнози се окажат верни, тогава инвеститорите, които са вложили по-голямата част от последните си средства в пика на пазара, може да се сблъскат с отрицателна възвръщаемост, каквато не е наблюдавана от краха на дотком компаниите в началото на века.

В рисковия бизнес времето е от значение. Средният рисков фонд, набран през 1996 г., когато първият интернет бум тъкмо бе започнал да набира скорост, се е възвръщал с 41 % годишно през целия си живот, според Greenwich Associates, която следи представянето на фондовете. Но средният фонд, привлечен през 1999 г., когато е пикът на балона, търпи загуби от 3 % годишно.

Повторение на тези резултати може да отблъсне много от новите инвеститори, които напоследък са привлечени на пазара. Но дори и някои от тях, като SoftBank и Tiger Global, да се окажат по-малко значими в бъдеще, няколко рискови инвеститори прогнозираха, че големите инвеститори, които са подкрепили тези фирми, ще търсят други инструменти за инвестиране, което означава, че конкуренцията за инвестиции ще остане висока.

Пренастройване на очакванията

Междувременно за повечето стартиращи технологични предприятия светът току-що се е променил драстично.

Тъй като в съществуващите фондове за рисков капитал все още се намират големи количества парични средства, стартиращите предприятия с доказан бизнес, които не са изложени на непосредствен риск от отслабването на икономиката, все още могат да очакват набиране на средства при благоприятни условия. Частната космическа компания на Елон Мъск SpaceX беше оценена на 125 млрд. долара в последния кръг на финансиране през юни, което е увеличение спрямо 74 млрд. долара през април миналата година.

Но повечето други нямат особено голям избор, освен да коригират целите си. Бумът в набирането на капитал остави много от тях с достатъчно пари в банката, за да преживеят две или три години финансова суша. И все пак несигурността относно това кога отново ще има свободен достъп до капитал и при какви условия, засилва неизбежната предпазливост.

Стартъпи, които разтърсиха Силициевата долина

WeWork - Максимална оценка 47 млрд. долара през 2019 г. Последна оценка през 2020 г.: 2,9 млрд.

Theranos - Върхова оценка 9 млрд. долара през 2015 г. Затворена през 2018 г.

Klarna - Върхова оценка 45,6 млрд. долара през 2021 г. Последна оценка 6,5 млрд. долара през юли 2022 г.

Uber - Оценка при IPO 82,5 млрд. долара през 2019 г. Настояща стойност: 44,3 млрд. долара

Компанията за незабавни доставки Gopuff, която набра 3,4 млрд. долара преди вълната от рискови инвестиции да спадне, е сред многото добре капитализирани стартиращи предприятия, които през последните седмици пристъпиха към съкращаване на персонал и затваряне на обекти, за да пестят пари.

Според един от инвеститорите на Gopuff основната икономическа единица на бизнеса ѝ - размерът на приходите, които може да генерира от всяка поръчка, спрямо разходите за нея - е стабилна. Но този инвеститор добави, че скъпата надпревара за растеж, която някога е била цел на стартиращи предприятия като това, вече няма смисъл, когато капиталът стане ограничен.

Подобно заключение се прави в целия свят на стартиращите предприятия. Периодите на възвръщаемост се скъсяват. Свръхрастежът вече не е на дневен ред.

През последните години инвеститорите свикнаха да виждат успешни софтуерни стартъпи, които утрояват приходите си през първите години, казва Бъртън от Observe. С промяната на очакванията той добавя: "Не съм сигурен, че това все още е в сила." Когато компанията му премине през ранната фаза на разработване на продукта и е готова да увеличи разходите си за маркетинг, той вече очаква не толкова трескав стремеж към растеж: "Може би ще бъде по-премерен или по-икономичен растеж, а не растеж на всяка цена." 

"Няма съмнение, че през следващите няколко години няма да има растеж на всяка цена", добавя Морган.

За инвеститорите в рисков капитал това може да звучи като голяма крачка назад след годините на възход, които са към своя край. И все пак има причина за спокойствието, което мнозина изповядват: пренастройването носи със себе си възможността да се плащат по-ниски цени за бъдещи инвестиции, да се подкрепят стартиращи предприятия, които показват по-голяма финансова дисциплина, и да се сблъскат с по-малка конкуренция от страна на конкурентни стартиращи предприятия, финансирани от дълбоки джобове като SoftBank.

Вишрия от Benchmark обобщава надеждата: "Всички позьори и спекуланти ще бъдат изтрити. Ще останат вярващите и строителите."

Това е привлекателна визия, към която се придържат много рискови инвеститори - по дефиниция едни от най-големите оптимисти в професионалния свят. Но все още далеч не е ясно колко време ще отнеме на пазара на рисков капитал да се възстанови и колко от днешните инвеститори и стартиращи предприятия ще останат на пазара, когато това стане.