Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Богомил Балкански: Българските стартъпи усещат добре вятъра на промяната при рисковия капитал

Богомил Балкански, партньор в Sequoia Capital, Бизнес старт, 31.01.2022 г.

12:23 | 31 януари 2022
Обновен: 14:29 | 31 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Предстоящите повишения на основните лихви от Федералния резерв и отнемането на ликвидност от системата ще засегнат фондовата борса. Ако се стигне до корекция на Уолстрийт, това ще се усети до няколко месеца в света на рисковите инвестиции. Венчър капиталът следва плътно развитието на фондовата борса. Това заяви Богомил Балкански, партньор в Sequoia Capital – една от най-активните компании за рисково финансиране в света, който се включи от Сан Франциско за предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

В последните седмици сме свидетели на резки спадове при акциите на технологични компании. Не се наемам да прогнозирам дали това е временен спад или началото на спукването на този балон – времето ще покаже, каза събеседникът.

„Законите на физиката все още важат на финансовите пазари – нищо не върви само нагоре, в един момент ще дойде спад. Според мен не е въпрос дали ще има корекция, а кога ще се случи тя.“

Българските стартъпи добре са усетили вятъра на промяната в рисковите инвестиции. Така Балкански коментира решението на Gtmhub да ускори плановете си за привличане на капитал. Компанията набра 120 млн. долара в края на м.г., като първоначалните планове са били това да се случи през лятото на тази година.

„Една хубава българска поговорка гласи: „Гонят ли те – бягай! Дават ли ти – вземай! 2021-а беше може би най-добрата година за основателите на стартъпи, които търсеха финансиране. За повече от 20 години в Силициевата долина не помня по-добра конюнктура за набиране на рисков капитал.“

Сега на масата стои въпросът: ако стартъп има планове за привличане на капитал по-късно тази година, трябва ли да ги изтегли и да действа бързо, защото бъдещето е сравнително неясно. Това обсъждаме усилено с основателите на стартъпи и с всички изпълнителни директори на фирми в нашето портфолио, обясни партньорът в Sequoia Capital.

Огромното количество пари, които се напечатаха от централните банки в световен мащаб, са основна причина за рекордните инвестиции в стартъпи през 2021 г., коментира Богомил Балкански.

По данни на платформата CB Insights, през м.г. инвестираният рисков капитал в непублични технологични компании се оценява на 621 млрд. долара, което е увеличение със 111% спрямо 2020 г. Подобен ръст се наблюдава за първи път от началото на XXI век.

„През 2021 г. основната проява на инфлацията беше при цените на финансовите активи и затова наблюдавахме рекорд след рекорд на фондовите борси по цял свят. Когато фондовият пазар се вдига, инвеститорите в непублични компании стават много по-активни и дръзки.“

Богомил Балкански разказа и за дот ком балона в САЩ от края на 90-те години. По това време той е студент в Станфордския университет. През 2000 г. започва работа в технологичен стартъп, който се оказва една от жертвите от спукването на балона и срива на рисковите инвестиции.

„Стартъпът се разпадна през 2001 г. и останах без работа за шест месеца“, спомни си събеседникът.

Какви нови тенденции се появиха/затвърдиха в света на рисковото финансиране през 2021 г.? Защо финтех секторът е №1 по привлечен рисков капитал? Стават ли по-внимателни в Sequoia Capital, когато инвестират в стартъпи с крипто фокус? И каква е инвестиционната стратегия на компанията по отношение на новите и перспективни сектори?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.