Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Армия от съветници и рисков капитал: как Великобритания привлича нови компании

Кристина Драгу, регионален директор "Чуждестранни инвестиции" в посолството на Великобритания в Румъния, "Бизнес старт", 23.06.2022 г.

12:21 | 23 юни 2022
Обновен: 16:17 | 23 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Голямата конкуренция, лекотата на правене на бизнес и достъпността са трите основни предизвикателства в процеса на навлизане на всяка компания на британския пазар. Освен Лондон, Великобритания предлага и много регионални възможности с висок потенциал за развитие на продукти и натрупване на опит в стъпването на международните пазари. Това каза Кристина Драгу, регионален директор "Чуждестранни инвестиции" в посолството на Великобритания в Румъния, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Правителството предоставя основни проучвания как да се основе компания във Великобритания и как да се банкира там, какви са нужните разрешения и регулации, и различни платформи, които засягат всички сектори, каза Драгу. 

"Насочени сме към иновации, имаме платформа за намиране на рисков капитал, армия от специалисти и съветници, които помагат и предоставят ВИП услуги на всяка компания, която би искала да расте на британските пазари."

Всичко това се прави безплатно и при спазване на търговската тайна, увери Драгу. Великобритания се стреми да привлече особено технологични и иновативни компании с устойчиви и зелени решения.

"Имаме различни възможности за финансиране и грантове, чудесни хора, които могат да помогнат на предприемачите, на всякакви стартъпи... Няма граници, просто трябва да кажете и ние ще обърнем внимание на всеки от клиентите ни. Можем да предложим проектно менажиране и подкрепа в конкретни случаи и помагаме на компаниите по целия път, дори след като се установят във Великобритания."

Според Драгу Великобритания е подобрила начините за правене на бизнес с Брекзит. Практически регистрирането отнема 24 часа - ако искате да се занимавате с развойна дейност, да установите местен екип, процесите и разрешителните отнемат по-дълго, но не е толкова сложно, ако имате правилната идея, каза тя.

Великобритания е номер едно в опростяването на процесите за правене на бизнес и особено след Брекзит иска да има една от първокласните регулаторни рамки.

Повече как може да започнете бизнес във Великобритания може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.