Уроци от Германия за енергийния преход

Трансформацията може да се осъществи по-бързо от очакваното

15:45 | 26 юли 2022
Обновен: 17:23 | 26 юли 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Очакваше се зелената енергия да бъде по-ненадеждна от газа.

Очевидният урок от спасяването на Uniper германското правителство, договорено в петък, е геополитически: Русия се оказа ненадежден партньор. Но друга сюжетна линия в тази история е преминаването към устойчиви източници на енергия, което прави пазарите на изкопаеми горива по-крехки и несигурни, пише The Wall Street Journal.

Природният газ някога се разглеждаше като безопасно и надеждно гориво, което ще допълва нарастващите доставки на възобновяема енергия по време на енергийния преход. Германският енергиен гигант Uniper заложи на руски източници. Когато Москва започна да използва като оръжие енергетиката, компанията продължи да купува скъп газ на спот пазара, за да компенсира недостига на руски доставки. Берлин се намеси с общо 15 млрд. евро, което предизвика бурни движения при акциите. Книжата на Uniper поевтиняха с близо 8% в понеделник след спад от 29% в петък.

Uniper е създадена през 2016 г. след отделянето на бизнеса с изкопаеми горива на EON, което позволява на компанията майка да се съсредоточи върху възобновяемата енергия, електроразпределителната мрежа и клиентите. Uniper обеща на инвеститорите „сигурност на доставките“, но само шест години по-късно този бизнес трябваше да бъде спасяван.

Както при инвестициите, резултатите в миналото не са добър предсказател за бъдещето в днешните бързо променящи се енергийни пазари. Енергийните системи работят по специфичен начин и използват оборудване, характерно за дадено производство на енергия и за нейното използване. Вероятно е изкушаващо да се смята, че промяната към по-зелена енергия ще бъде бавна, особено като се има предвид, че изграждането на нови проекти отнема години, а машините и процесите, които консумират енергия, също са скъпи за подмяна. Тази нееластичност на търсенето и предлагането създава инерция, но също така може да причини големи колебания в цените, когато нещата се променят и пазарът може да постигне баланс.

Преходът сега може да се осъществи по-бързо от очакваното. Инвестициите в изкопаеми горива остават ограничени въпреки днешните високи цени. В същото време инвестициите в чиста енергия се увеличават, тъй като много устойчиви опции вече са икономически ефективни. Две трети от електроенергията се генерира в страни, където е по-евтино да се изградят нови соларни или вятърни мощности, отколкото да се управляват съществуващи въглищни или газови централи според изчисления на BloombergNEF.

Съществуват и други сили, които играят ролята на попътен вятър за прехода – екстремните климатични условия създават проблеми за съществуващите съоръжения, което отново поставя на преден план сигурността на енергийните доставки. По-високите цени на горивата и емисиите в същото време увеличават риска от блокиране на някои активи.

Съдбата на Uniper също така подчертава един определен подход, при който енергийните пазари ще останат същите: политиката ще играе извънредно голяма роля. В голям мащаб стремежът към чиста енергия ще създаде нови геополитически победители, като същевременно ще застраши някои стари. Въпреки че Владимир Путин използва своето газово оръжие в Европа с голям ефект през тази година, силата на Русия ще отслабне, когато светът стане зелен.

Днешните високи цени също облагодетелстват някои производители и търговци, като същевременно притискат клиентите им, включително компаниите за комунални услуги като Uniper, които имат твърде важна роля, за да бъдат оставени да потънат. Европейските държави налагат данъци върху неочакваните печалби и ценови тавани. Президентът на САЩ Джо Байдън оказва натиск върху петролните компании да добиват повече, за да се облекчи пазарът. Много развити страни са свикнали със сравнително изобилна, надеждна и достъпна енергия. Какъвто и да е резултатът от войната в Украйна, следващите години на преход вероятно ще покажат една съществена промяна.