Сагата "Северен поток": последният коз на Путин в газовата война с Европа

За да може Русия да продължи да има геополитическо влияние, тя се нуждае газът ​​да тече, за да има заплаха от спирането му

20:45 | 20 юли 2022
Обновен: 21:23 | 20 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа чака зората в четвъртък, за да разбере дали Русия ще възобнови потоците на природен газ през най-големия си тръбопровод след поддръжката.

Президентът Владимир Путин сигнализира, че доставките ще бъдат възобновени – но на по-ниски нива и при условия. Тъй като Москва вече ограничава потоците по други маршрути, "Северен поток" е по-важен от всякога. Поддръжката трябва да приключи до 6 часа сутринта берлинско време и първите данни за потоците ще бъдат внимателно наблюдавани от търговци и политици.

Ако "Северен поток" не бъде отворен отново, Европа вероятно ще изпита остър недостиг на газ през зимните месеци, когато търсенето е в своя пик. Някои правителства, включително Германия, най-голямата икономика в Европа, вече планират да преминат към ограничаване на подаването на газ, спъвайки индустрията и накърнявайки и без това крехкия икономически растеж.

В сряда представители на Европейската комисия публикуваха план, който принуждава правителствата да се подготвят за зима без обилни доставки на руски газ. Планът призовава страните от Европейския съюз доброволно да ограничат потреблението си на газ с 15% през следващите осем месеца и да определят приоритети, за да определят кои индустриални сектори ще бъдат най-засегнати.

Междувременно президентът Владимир Путин каза късно във вторник, че Русия възнамерява да изпълни договорните си задължения към европейските купувачи, но предупреди за по-нататъшни потенциални ограничения поради санкциите.

Операторът на тръбопровода каза в сряда, че досега няма промени в планирания график за поддръжка.

Но ако част от тръбопровода, която попадна под удара на санкциите, не бъде върната в Русия, тогава връзката ще работи само с 20% от капацитета още следващата седмица - тъй като тогава друга част, която сега е в Русия, трябва да отиде за поддръжка, каза Путин. След неистови дипломатически усилия на Германия, турбината се прибира от Канада.

„Ако дойде друга, ще работят двете. Ако не, само едната, така че ще се изпомпват 30 милиона кубически метра на ден“, каза Путин пред репортери след среща на върха в Иран късно във вторник.

Путин настоява частта да се върне обратно в Русия, заедно с всички документи. "Газпром" заяви в сряда, че все още не е получила правилната документация.

Цените на газа се повишиха, докато търговците се бореха да разберат коментарите на Путин. От една страна, това е положително развитие, тъй като мнозина на пазара очакваха потоците изобщо да не се възобновят. Но условността само добавя към несигурността.

„Абсолютно ясно е, че Москва намалява доставките по геополитически причини - тя иска да създаде европейска газова криза тази зима, за да постави Европа на колене до точката, в която да намали подкрепата за Украйна“, каза Тим Аш, старши стратег в Bluebay Asset Management, пред Bloomberg.

В момента по най-големия тръбопровод към Европа не тече газ заради профилактика, точно когато континентът се опитва да напълни хранилищата си за зимата. Преди поддръжката газът течеше при около 40% от капацитета на "Северен поток". Русия също ограничи потоците по други маршрути, като например през Украйна.

„Какво ще направи „Газпром“ утре не знае никой“, каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер. „Това, което е ясно е, че когато подготвяме зимни планове за извънредни ситуации, ние се базираме на най-лошия възможен сценарий.“

Още преди профилактиката "Газпром" намали доставките по тръбопровода, позовавайки се на технически проблеми в отделен актив, който компресира газ за връзката. По-рано тази година компанията прекъсна доставките за някои страни от ЕС поради спор за начина на плащане, а наскоро обяви форсмажорни обстоятелства за доставки до няколко европейски купувачи.

Турбинна сага

Близо до балтийското крайбрежие на Русия, компресорната станция Портовая на "Газпром" е мястото, където доставките на газ започват своето 1200-километрово пътуване до Германия през "Северен поток". Русия посочи проблеми със станцията - отделно юридическо лице от тръбопровода, с различна собственост - когато спря доставките миналия месец.

Портовая разполага с шест големи газови турбини, което й позволява да натрупа достатъчно налягане за изпращане на газ на такова голямо разстояние. Само два от тези блока са работили преди "Северен поток" да бъде спрян за поддръжка по-рано този месец, според "Газпром". Другите компоненти трябваше да бъдат обслужени от техния производител Siemens Energy AG.

Една турбина беше блокирана в Канада, където беше на ремонт, поради санкциите на Отава срещу Москва. Канада пусна компонента в Германия след призиви от Берлин и другите турбини вече могат да минат през подобна поддръжка. Но няма яснота кога това може да се случи и няма подробности за останалите две турбини или тяхното състояние.

Германия и Италия, и двете страни ключови купувачи, по-рано нарекоха спада на потоците политически ход, твърдение, което Русия отхвърли.

Напрежението остава

Германските официални лица планират да изчакат поне до понеделник, за да направят равносметка на потенциалното намаляване на доставките. Дори ако потоците се върнат с намалени темпове, разривът между Русия и ЕС относно енергийните доставки остава.

"Газпром", зареден с пари поради високите цени на газа в Европа, планира възможността напрежението да нарасне допълнително, според източник на Bloomberg, близък до ръководството на компанията.

Допълнителни забавяния при възобновяване на доставките или дори временно прекъсване са възможни като тактика за натиск през следващите месеци, преди по-ниските температури да повишат залозите по-късно през годината, според друг източник, близък до компанията.

„За да може Русия да продължи да има геополитическо влияние, тя се нуждае газът ​​да тече, за да има заплаха от спирането му“, каза Ник Кембъл, директор в консултантската компания Inspired Plc.

Ето един поглед към газопровода и процеса на поддръжка в сърцето на газовата дилема на Европа; ключовите маршрути и как всички те са били компрометирани по различни начини, докато напрежението между Русия и Европа ескалира.

Какво е "Северен поток" и защо е ключов 

Дългият 1222 км газопровод "Северен поток" свързва богатите газови находища на Русия в Сибир с Германия под Балтийско море. Открит за първи път през 2011 г., "Северен поток" има капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно - достатъчно, за да покрие около 10% от годишното потребление на ЕС.

Русия и консорциум от европейски енергийни компании изградиха втори тръбопровод, "Северен поток 2", който върви успоредно с първоначалния, който има удвоен капацитет. Но германското правителство замрази проекта през февруари заради войната в Украйна.

Има и други тръбопроводи от Русия към Европа, но потоците през тях са намалели. Украйна спря един маршрут за транзит на газ през май, като обвини намесата на руските сили. Доставките през друга, наречена "Ямал", която традиционно транспортира газ от Русия за Европа, са спрени тази година поради санкции, наложени от Русия на полския частен собственик.

Преди нахлуването в Украйна ЕС внасяше около 40% от своя газ от Русия, но тази цифра е спаднала през последните месеци.

"Северен поток" достави повече от една трета от общия износ на газ на Русия за Европа миналата година, с пиков капацитет от около 167 милиона кубически метра на ден.

Собственици 

Тръбопроводът е мажоритарна собственост на "Газпром" и представлява основният маршрут, по който руският газ тече към Германия.

"Газпром" има 51%, а останалата част се държи от четирима западни партньори. PEGI/E.ON и Wintershall Dea имат по 15,5%, а френската Engie и холандската Gasunie държат по 9%.

Партньорите по проекта инжектираха 30% пропорционално на дяловото си участие в капитала и получиха останалите 70% под формата на заеми от банки и експортни кредитни агенции.

Оператори

Базираният в Швейцария консорциум Nord Stream AG е оперативна компания по транзитни, технически, правни и екологични въпроси, но не притежава актива или газа в тръбопровода.

"Газпром Експорт" обработва доставките чрез договори с европейски комунални компании и търговци на газ.

Ако остане затворен

Ако "Северен поток" не бъде отворен отново в средата на юли, Европа няма да има достатъчно доставки на газ за пиковите зимни месеци на търсенето.

Европейските подземни хранилища в момента са пълни на 64%, а целта е 80% до 1 ноември.

Германското списание Focus съобщи, че Uniper е трябвало да използва своите газови резерви, за да изпълни част от задълженията си за доставка, когато потоците по Северен поток достигнаха нула, когато започна поддръжката.

„Ако "Северен поток" спре изцяло износа след поддръжката на 21 юли, нивата на съхранение в ЕС ще достигнат само около 65% преди зимата, създавайки реален риск континентът да остане без газ по време на отоплителния сезон, добавяйки още повече натиск към вече повишеният пазар“, казаха анализатори от Rystad.

Европейските цени на газа вече са на нива три или четири пъти по-високи от тези отпреди година и допринасят значително за инфлацията и политическото напрежение.

Засегнати компании

Като ключов тръбопровод за транзита на руски газ, много големи европейски компании купувачи на газ с договори с "Газпром" претърпяха намаляване на доставките си, след като капацитетът на "Северен поток" беше ограничен до 40%. Те включват австрийската OMV, италианската ENI, германските Uniper и RWE.

Русия вече прекъсна газовите потоци за България, Финландия, Полша, Дания, холандската фирма Gasterra и Shell за германските ѝ договори, след като всички те отхвърлиха искането на Кремъл да преминат към плащания в рубли.

(Не)рутинна поддръжка

Руският енергиен гигант "Газпром", мажоритарен акционер в тръбопровода, прекъсна доставките по "Северен поток" за рутинна годишна поддръжка по-рано през юли. Безпроблемна процедура по време на мирно време, тази година европейските правителства се опасяват, че поддръжката ще се превърне в извинение за Москва да не рестартира тръбопровода след края ѝ в четвъртък.

Още преди да започне ремонтът, Москва беше намалила доставките по тръбопровода до 40% от капацитета му, обвинявайки канадските санкции, които бяха попречили на връщането на една от турбините на тръбопровода, която беше ремонтирана там. По-рано този месец Канада реши да отмени собствените си санкции, позволявайки турбините за газопровода "Северен поток" да бъдат ремонтирани и върнати на Русия. 

В сряда "Газпром" заяви, че все още не е получила документацията за турбината от Siemens Energy AG, която се занимава с поддръжката. "Газпром" заяви, че необходимостта от поддръжка на турбината и друго оборудване е имала пряко въздействие върху безопасната работа на "Северен поток". Siemens Energy заяви, че целта ѝ винаги е била да транспортира турбината до мястото на работа възможно най-бързо. Компанията заяви, че също е готова да поддържа допълнителни турбини.

"Газпром" се е позовала на форсмажорни обстоятелства за неуспеха си да достави договорените доставки на природен газ през последните седмици, според европейски енергийни компании. Не е ясно дали известието - правна декларация, която освобождава компанията от изпълнение на договорни задължения поради обстоятелства извън нейния контрол - обхваща потенциално решение на Русия да не възобнови потоците на "Северен поток" след поддръжката.

Какво се случва по време на поддръжката?

Газопроводите обикновено се ремонтират през летните месеци, когато консумацията на газ е по-ниска поради по-високите температури.

По време на процеса операторът на тръбопровода временно го спира, за да тества неговите механични елементи и системи за автоматизация. Инженерите разглеждат безопасността и сигурността, телекомуникациите, електрозахранването и системите за откриване на пожар, както и друго тръбопроводно и газово компресорно оборудване. По време на процеса тръбите обикновено остават пълни с газ и под налягане.

"Газпром" каза, че поддръжката тази година ще отнеме 10 дни, приключвайки на 21 юли. Германският енергиен регулатор обаче каза, че може да е по-дълго и е предвидил 14 дни в своите модели за доставка на газ.

Потоците газ през тръбопровода се увеличиха няколко пъти във вторник, което според оператора на тръбопровода е технически необходима стъпка в процеса на поддръжка.

Как тръбопроводът възобновява работата си?

Ако Русия реши да отвори отново "Северен поток" след края на поддръжката, тръбопроводът трябва да започне работа незабавно, без никакво постепенно увеличение, според Energy Intelligence, изследователска фирма. Миналата година, на сутринта след края на поддръжката, "Северен поток" започна да подава газ на нормални нива.

Колко газ – ако има такъв – ще потече този път обаче, остава открит въпрос. Германският енергиен регулатор заяви, че ще наблюдава газовите потоци въз основа на доклади от операторите на преносни системи. Energy Intelligence каза, че обемът обикновено трябва да бъде същият като преди спирането, или в този случай около 40% от техническия капацитет, освен ако "Газпром" не намери повече технически причини да намали допълнително доставките.

Какво казват европейците по въпроса с турбините?

Европейски служители отхвърлиха поддръжката на турбината, като казаха, че това е претекст за Москва да окаже натиск върху Европа и да попречи на страните да заредят достатъчно газ преди зимата.

„Не виждаме технически причини“, каза говорителят на германското министерство на икономиката Беате Барон в понеделник. „Нашата информация е, че тази турбина е резервна турбина, която е била предназначена за използване през септември.“

Барон отказа да коментира къде се намира турбината, която беше в Канада за ремонт, позовавайки се на съображения за сигурност.

Не е ясно кога турбината ще стигне до Русия или ще бъде инсталирана, но анализаторите на Energy Intelligence казаха, че очакват тя да бъде готова до края на юли или в първите дни на август, „освен ако "Газпром" не намери повече технически причини да не я пусне в експлоатация”.

Транзит през Украйна

Русия може да изнася около 110 милиона кубически метра на ден през Украйна съгласно петгодишно споразумение за транзит на газ, постигнато през декември 2019 г., като обемите са разделени между две ключови входни точки на границата.

През май един от тях - Сохрановка - беше изключен от експлоатация от украинската мрежа, която заяви, че е загубила контрол над съоръжението поради окупационните сили. Киев многократно е призовавал "Газпром" да пренасочи или поне да върне обемите до договорните нива през оставащата точка, но Русия отхвърли това. Кремъл казва, че пренасочването - което е било използвано в миналото - в момента не е възможно.

"Ямал-Европа"

Тръбопроводът, който минава през Беларус и Полша до Германия с капацитет за доставка на около 90 милиона кубика на ден, не работи от май, когато руското правителство забрани на "Газпром" каквото и да е сътрудничество с EuRoPol Gaz, собственик на полския участък на връзката.

Малко преди това "Газпром" спря доставките за Полша, тъй като страната беше сред първите, които отказаха да изпълнят искането на Кремъл да се плаща в рубли за газ. Връзката в момента работи в обратна посока, доставяйки газ от Германия до Полша.

"Турски поток"

Потоците по тръбопровода, който доставя руски газ под Черно море до Турция и снабдява няколко страни в Югозападна Европа, засега вървят нормално.

Европейският съюз получава около 40 милиона кубически метра на ден от тази връзка.

"Северен поток 2"

Тръбопроводът, който трябваше да съответства на капацитета на „Северен поток“ и да пренася газ през Балтийско море до Германия, беше готов да започне доставки през декември, въпреки редица пречки, включително санкциите на САЩ. Просто се чакаше окончателни регулаторни одобрения.

Тогава, точно преди нахлуването на Русия в Украйна и под международен натиск, Германия се отказа от проекта, който отдавна защитаваше. Москва настоява, че връзката все още е достъпна за използване.