Развиващи се пазари са по-подготвени за рецесия от водещите световни икономики

Темпът, с който развиващите се пазари растат по-бързо от развитите, ще се увеличи повече от два пъти до 2,5 процентни пункта през 2023 г.

18:30 | 4 юли 2022
Обновен: 18:45 | 4 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Развиващите се пазари са добре подготвени да посрещнат рецесия в САЩ и може би дори ще успеят да привлекат инвеститори към себе си. Това е посланието на финансовите мениджъри, сред които JPMorgan Chase & Co. и Deutsche Bank AG, дори когато страховете от свиване на най-голямата икономика в света предизвикват търсене на държавни ценни книжа и други активи убежища. Те казват, че отвъд краткосрочните сътресения развиващите се страни ще бъдат облекчени от евтините оценки, по-високата доходност, по-бързия растеж и най-вече от възраждащия се Китай, пише Bloomberg.

Това звучи като трудна задача, като се има предвид настоящият мащаб на загубите на развиващите се пазари. Акциите и облигациите са обхванати от най-острия спад от 90-те години насам, а валутите търпят най-тежките си загуби в историята, надминавайки дори разгрома от 2020 г. заради Covid. А аржентинските активи ще бъдат подложени на засилен контрол след внезапната оставка на министъра на икономиката Мартин Гусман в събота и назначаването на ляв икономист на негово място. 

А защо инвеститорите очакват развиващите се страни да покажат устойчивост, когато САЩ изпаднат в рецесия?

"Може би сме близо до пика на песимизма", казва Оливър Харви, който ръководи валутните изследвания за Централна и Източна Европа, Близкия изток, Африка и Латинска Америка в Deutsche Bank. "Има причини да смятаме, че резултатите на развиващите се пазари могат да се справят по-добре, отколкото при предишни рецесии, включително много ниската чуждестранна собственост върху местните активи, сравнително високата начална точка за лихвените проценти и евтините оценки."

Emerging Markets

Историята показва, че само очакванията за икономически проблеми в САЩ предизвикват ранна разпродажба на развиващите се пазари и ги оставят с ниска оценка, когато свиването действително настъпи. Например САЩ излязоха от така наречената Голяма рецесия едва през юни 2009 г., но акциите и облигациите на развиващите се пазари достигнаха дъното си през октомври 2008 г., още преди Федералният резерв да започне количествени улеснения. 

Този път разпродажбата на развиващите се пазари започна през първото тримесечие на 2021 г., цяла година преди да започне на развитите пазари.

"Активите на развиващите се пазари са евтини в сравнение с тяхната историческа стойност и в сравнение с аналогичните им активи на развитите пазари", пишат в имейл Грант Уебстър, Вернер Гей ван Питиус и Питър Кент от Ninety One. "Настоящите оценки предполагат, че леката рецесия вече е оценена и че силната рецесия - въпреки че не е нашият основен сценарий - не е далеч от това да бъде оценена."

Страната на стимулите
От всички фактори, които според инвеститорите биха минимизирали въздействието на свиването на американската икономика, никой не се нарежда по-високо от Китай. Те залагат на оживление във втората по големина икономика в света през втората половина на годината, тъй като правителството постепенно облекчава ограниченията на Covid, а политиците разхлабват паричната политика.  

"Ако Китай все още расте сравнително добре, това би могло частично да смекчи опасенията от рецесия в САЩ или Европа", каза Клаудия Калич, ръководител на отдела за дълг на развиващите се пазари в M&G Investments. "Макар че все още има потенциални насрещни макроикономически ветрове и някои от по-слабите държави може да срещнат трудности, цените и оценките вече са се коригирали много значително и голяма част от негативните фактори вече са оценени."

Някои се съмняват, че Китай би могъл да изиграе изключителна роля в предпазването на развиващите се икономики от рецесия в САЩ.

"Възстановяването на Китай от свързаното с Covid Нула блокиране със сигурност би било полезно", каза Камакшия Триведи, съпредседател на отдела за глобални изследвания на валутите и лихвените проценти в Goldman Sachs Group AG. "Съмнявам се, че то би предпазило напълно развиващите се пазари от неблагоприятните ефекти, но би смекчило въздействието."

Разлика в растежа
Докато страните, които зависят от износа за САЩ и Европа, както и тези със слаби външни баланси и ниска реална доходност, ще останат уязвими, износителите на суровини могат да бъдат защитени от търсенето от страна на Китай, който е най-големият купувач, каза Тай Хуи, главен пазарен стратег на JPMorgan Asset Management за Азия. 

Според Deutsche Bank растежът в развиващите се икономики ще продължи да изпреварва този в САЩ, което ще осигури подкрепа за местните валути. Все пак картината е диверсифицирана. Въпреки че рисковете за растежа се увеличават в страни като Чехия и Чили, перспективите са силни в икономики като Полша, а възстановяването продължава в Южна Африка и Мексико, смятат от банката.

Emerging Markets
 
Като цяло икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозират, че темпът, с който развиващите се пазари растат по-бързо от развитите, ще се увеличи повече от два пъти до 2,5 процентни пункта през 2023 г. Ако и когато САЩ изпаднат в рецесия, инвеститорите, които преследват растеж, може да нямат съмнения къде трябва да отидат.

"Широкообхватна рецесия на развиващите се пазари не е нашият основен сценарий, дори ако колегите ни очакват такава в САЩ", каза Харви.


През предстоящата седмица
- Решенията за определяне на лихвените проценти в Израел, Малайзия, Пакистан, Перу, Полша и Шри Ланка ще бъдат внимателно наблюдавани, тъй като политиците се борят с ценовия натиск.
- В Аржентина президентът Алберто Фернандес назначи левия икономист Силвина Батакис за нов министър на икономиката на страната в неделя, след като предшественикът ѝ подаде оставка в събота. Пазарите ще следят за информация относно икономическата програма на Батакис, програмата на правителството с Международния валутен фонд на стойност 44 млрд. долара и как тя планира да се справи с разделената управляваща коалиция, която сложи край на мандата на Мартин Гусман.
- Инфлацията в Турция се е повишила с почти 80% през юни, вероятно ще покажат данните в понеделник. Тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган призовава за по-ниски разходи по заемите - а не за затягане на мерките, което може да помогне за укротяване на инфлацията - отрицателният реален лихвен процент в страната само ще се увеличи
- В Русия данните от петък може да покажат, че инфлацията се е забавила още повече през юни на фона на намаляващото потребителско търсене и по-силната рубла.
- В четвъртък Мексико ще публикува доклада си за индекса на потребителските цени и протокола от заседанието на централната банка
- Във вторник ще бъдат публикувани данни за PMI в Индия, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка и ОАЕ