Deutsche Bank: Някои развиващи се пазари ще са под натиск от Фед

Самир Гоел, главен пазарен анализатор Развиващи се пазари, Deutsche Bank

13:38 | 8 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Говорим за агресивен Фед. Булард каза, че лихвата ще стане 3,5% до края на годината. Традиционно има разпродажби на развиващите се пазари всеки път, щом Фед затегне политиката, но този път може да е различно?

Не мислим, че ще бъде различно. Има много фактори.

Това не е типичен цикъл. Фед започна от изоставаща позиция и очевидно наваксва доста бързо. Но е важно да се каже и че цикълът на затягане на развиващите се пазари също този път изпревари Фед. Почти година мина откакто Русия и Бразилия започнаха да вдигат лихвите.

Развиващите се пазари не са еднородни. Затова имаме различия в политиките им. Някои развиващи се пазари ще бъдат под някакъв натиск, докато Фед затяга политиките. Но и те ги затягат.

Всички имат добри резерви, за да осигурят подкрепа или намалят загубите.

Въпросът е могат ли да се справят развиващите се пазари, ако Фед стигне до 3,5%?

Мисля, че да. Не са еднородни, затова ще има някои развиващи се пазари, които бих казал, че вероятно ще са повече под стрес този път. И не е само заради затягането на Фед, но и от шока на цените на суровините. Този път много централни банки са под по-голям стрес от обичайно.

Но смятам, че балансите на много развиващи се пазари, особено външните баланси – вижте състоянието на текущата сметка или резервите им – са добри, не както през 2013г.

Не става дума само за Фед, но и за Китай. Традиционно развиващите се пазари са подвластни на движенията в Китай. При локдауна и натиска над китайските активи, развиващите се пазари определено в някакъв момент ще усетят болка.

Това е двойният удар. Затова говорим за увеличение на лихвите на повечето централни банки, но след това имаме и разликите с Китай, който дава пулса на търговията и ръста и който ще трябва да постигне повече, за да изпълни целите на растежа, които сам си е поставил.

Оттам бих казал, че идва по-голямата част от риска за развиващите се пазари. Заради възможността Китай да не постигне целите на ръста, които си постави. Вместо да е само заради натиска на по-високата цена на финансиране в САЩ или развитите пазари като цяло.