Настоящите развиващи се пазари ще са сред икономическите суперсили до 2050 г.

Очакванията са икономиката на Бразилия да е петата по големина до 2050 г., изпреварвайки Япония и Германия

18:40 | 30 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Brexit, коронавирусът и търговските мита са сериозни предизвикателства, но се очаква въпреки тях световната икономика да продължава да нарства с бърз темп през следващите няколко десетилетия. Всъщност прогнозите са до 2050 г. глобалният пазар да удвои настоящия си размер, въпреки че ООН очаква световното население да се увеличи с едва 26%, пише BBC.

Този ръст ще е съпътстван с редица промени. Въпреки че е трудно да се предвиди какви точно ще са те, повечето икономисти са единодушни в едно: днешните развиващи се пазари ще са утрешните икономически суперсили.

Според доклад на PwC след 30 години шест от седемте най-големи икономики в света ще са днешните развиващи се пазари, като САЩ ще бъдат поставени от второ на трето място, Япония - от четвърто на осмо, а Германия - от пето на девето.

Дори сравнително по-малки икономики като тези на Виетнам, Филипините и Нигерия ще отбележат огромни ръстове през следващите три десетилетия според доклада.

Настоящите развиващи

Настоящите развиващи се пазари ще доминират списъка с 10-те най-големи икономики до 2050 г. Графика: PwC

Китай

Китайската икономика вече е най-голямата в света, като се има предвид брутния вътрешен продукт, изчислен според паритета на покупателната способност. Азиатският гигант отчете масивни икономически ръстове през последното десетилетие, но икономистите смятат, че това ще е само началото на силното представяне на Китай.

Големите икономически промени се случват пред очите на жителите на страната. Те привличат напълно нов вид предприемачи, търсещи финансови възможности на фона на изглежда неспирния растеж. Шанхай - най-големият китайски град, е мястото, от което мнозина педприемачи стартират дейност.

„Шанхай е предприемачески и много комерсиално настроен град“, твърди американецът Джон Пабон, основател на базираната в Шанхай Fulcrum Strategic Advisors. Според него, за разлика от Ню Йорк, чиито жители са затворени, хората в китайския град са „винаги готови да слушат и да дават разумни съвети“.

Индия

Очаква се втората страна по население в света да отчете голям растеж на икономиката си през следващите три десетилетия - средно от 5% на година, става ясно от доклада, което би я направило една от най-бързо растящите икономики в глобален мащаб.

Прогнозите сочат, че до 2050 г. Индия ще бъде втората по големина икономика в света, изпреварвайки САЩ, и ще генерира 15% от глобалния БВП. Позитивно в случая е, че растежът вече започва да има ефект и върху жителите на страната.

Очаквания за

Очаквания за дял на икономиките към световния БВП от 2016 до 2050 г. Графика: PwC

Бразилия

Очакванията са икономиката на Бразилия да е петата по големина до 2050 г., изпреварвайки Япония, Германия и Русия в процеса. На фона на изобилието от природни ресурси, с които разполага, икономиката на Бразилия се разраства бързо през последните няколко десетилетия, но страната изпитва предизвикатества при контролирането на правителствената корупция и инфлацията.

Мексико

До 2050 г. Мексико ще се превърне в седмата по големина икономика в света, напредвайки спрямо настоящото си 11-о място в класацията. Фокусът върху производството и износа задвижиха много от ръстовете на икономиката през последните години, въпреки че настоящите условия пречат на потенциалния растеж.

Нигерия

Очаква се една от най-големите африкански икономики - тази на Нигерия, да нараства със средно 4,2% на годишна база до 2050 г., като по този начин напредне от 22-о до 14-о място в класацията.

Докато правителството се бори с корупцията, жителите имат предприемаческо отношение, което продължава да тласка страната напред. Според данните на Global Entrepreneurship Monitor повече от 30% от жителите на Нигерия са предприемачи, собственици или управители на нов бизнес, като делът им е сред най-високите в света.