Чистата енергия продължава да расте въпреки войната и епидемията

Технологиите за производство на енергия като вятъра и слънчевата енергия продължават да увеличават мащаба си за сметка на изкопаемите горива

18:15 | 29 юни 2022
Обновен: 21:19 | 29 юни 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ремисията на Covid-19 не беше страхотна за енергийния преход. Това е заглавието от последния Статистически преглед на световната енергия на BP Plc.

Но 2021 г. беше нещо като година от принципите на Нютон - с еднаква, но противоположна реакция на предизвикания от пандемия спад през 2020 г. И също така, не напълно равна, пише Лиам Денинг в свой коментар за Bloomberg. 

Въпреки че световното търсене на петрол се възстанови с 5,5 милиона барела на ден, то остана под нивото си отпреди пандемията. Международната агенция по енергетика не очаква търсенето да надмине нивото от 2019 г. до 2023 г. Потреблението на въглища, от своя страна, скочи над общото за 2019 г., въпреки че не е достигнало своя пик за всички времена от 2014 г. Само природният газ успешно достигна нов рекорд. Все пак изкопаемите горива управляват света, осигурявайки 82% от търсенето на базова енергия.

Това, което те не управляват, след като премахнете изкривяването от спадовете и повишенията през последните две години, е растежът.

Забележете как в тази диаграма по-горе консумацията на вятърна и слънчева енергия се е увеличила значително. Покачването им беше замъглено от скока на петрол, въглища и газ, но възобновяемите енергийни източници не се сринаха през 2020 г.; всъщност те представляват по-голямата част от всяко положително нарастване на търсенето. Графиката по-долу нормализира опита от последните две години, както и удара на финансовата криза през 2009 и 2010 г., като осреднява растежа за периода и показва пропорциите по широк енергиен източник.

Въздействието на пандемията веднага става очевидно, с нарастване на търсенето на първична енергия на относително забавени нива, подобно на цикличните ниски точки през 2015, 2008 и 2001 г. Това, което също се откроява, е как вятърната и слънчевата енергия доминираха растежа през последните две години — но също така представляваха повече от половината от пределния растеж през 2019 г., преди пандемията да се наложи. Нещо повече, вятърната и слънчевата енергия продължават да се разрастват с бързи темпове: 18% миналата година, въпреки че вече са се увеличили почти 80 пъти от началото на века. Миналата година тяхното комбинирано производство надмина това на ядрената енергия за първи път и техният ръст от 4,17 ексаджаула беше по-голям от цялото им производство през 2010 г.

Това изяжда енергийния дял на изкопаемите горива: те бяха 85% от общото през 2017 г. Но също така промяната върви бавно; би било лудост привържениците на възобновяемите енергийни източници да ръкопляскат при спад от 3 процентни пункта за пет години за основната си конкуренция. Това не е въпросът за постигане на целите за климата.

И все пак промяната започва от маржовете, тъй като растежът на маржовете има тенденция да привлича вниманието на инвеститорите и главните финансови директори – както вече сме свидетели при завоя на автомобилните заводи към производството на електрически превозни средства. Въпреки че има оправдано безпокойство относно обрата в спада на разходите за чисти технологии, си струва да си припомним, че проблемите във веригата за доставки е засегнала цялата енергийна индустрия. Както Джон Кетчъм, главен изпълнителен директор на NextEra Energy Inc., каза пред инвеститорите в компанията за комунални услуги и възобновяеми енергийни източници:

"Непрекъснато слушам за инфлация. Какво прави инфлацията на вашия бизнес? Какво прави инфлацията на вятъра? Какво прави инфлацията на слънчевата енергия? Истинският въпрос, който всеки трябва да си зададе, е какво прави това на вашата конкуренция? Нашата конкуренция е новопостроена газова инсталация, съществуваща газова инсталация. И с цените на газа, които се утроиха, възобновяемите енергийни източници са супер евтини."

Ренесансът на въглищата, какъвто е, се дължи много на рязкото увеличение на цената на природния газ, което от своя страна се дължи много на двойния натиск на Русия да нахлуе в Украйна и нежеланието на инвеститорите да подкрепят нов шистов бум. Подновеният фокус върху енергийната сигурност ще засили подкрепата за изкопаемите горива на някои пазари, но също така предоставя мощен аргумент за търсене на алтернативи, за да се притъпи силата на доставките като оръжие от страни като Русия.

Погледнете отвъд смущенията от мор и войни и основната тенденция остава на мястото си: технологиите за производство на енергия като вятъра и слънчевата енергия продължават да увеличават мащаба си за сметка на изкопаемите горива. Посланието от последния сборник на BP не е съвсем, че изкопаемите горива се връщат обратно. По-скоро е, че навлизането на възобновяемите енергийни източници продължава неотслабващо, но трябва да се ускори.