След луда седмица на криптопазарите инвеститорите се колебаят какво следва

Анализатори очакват незабавни мерки за увеличаване на регулациите в индустрията

11:00 | 18 юни 2022
Обновен: 13:10 | 18 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Цените на криптовалутите бяха близки до нивата им от 2021 г. Тази седмица те се сринаха, пише The Wall Street Journal.

Разпродажбите започнаха късно в неделя. Celsius, една от най-големите платформи за кредитиране в криптосвета, неочаквано заяви на клиентите си, че преустановява някои трансакции заради екстремните пазарни условия.

Клиентите на компанията изпаднаха в паника, а хората с пари в други криптоплатформи започнаха да се колебаят дали те няма да бъдат следващите.

Тревожността бързо се разпространи. Цените на биткойн и етер се понижиха с по около 15% в понеделник и продължиха да спадат през цялата седмица, задълбочавайки срива от началото на годината. Дигиталните валути поевтиняват съответно с по 54% и 70% към 17 юни от началото на 2022 г., сочат данни на CoinDesk.

Coinbase, най-голямата борса за търговия с криптовалути в САЩ, заяви във вторник, че ще намали работната си сила с около 18%. В писмо главният изпълнителен директор на компанията Брайън Армстронг посочи, че дружеството нараства твърде бързо, а потенциална рецесия „може да доведе до нова крипто зима“.

Две други компании от сектора - Crypto.com и BlockFi, също обявиха съкращения.

Лудата седмица на криптопазара съвпадна с по-широките разпродажби на глобалните борси. Федералният резерв се опитва да забави инфлацията, която достигна 40-годишен връх, и тази седмица обяви най-голямото повишаване на лихвите от 1994 г. насам. Въпреки че въпросът дали САЩ ще навлязат в рецесия все още няма ясен отговор, мнозина инвеститори се тревожат, че високите лихви тласкат икономиката именно в тази посока. Тези опасения доведоха до понижаване на цените на акциите, като индексът S&P 500 навлезе на меча територия през седмицата.

Междувременно криптоиндустрията е изправена пред предизвикателства както от промяната в макроикономическите условия, така и от намаляващия интерес на инвеститорите. По-високите лихви правят спекулативните инвестиции по-малко привлекателни, тъй като инвеститорите имат други възможности за печалба. Проблемите на Celsius могат да ускорят регулаторните мерки, което би продължило да тласка цените в посока надолу.

Проблемите с ликвидността на Celsius, която остави 1,7 милиона потребители без възможност да оперират с активите си, ще увеличат регулаторния натиск върху сектора в САЩ, пише в анализ Reuters.

Индустрията се бори с опасения по отношение на сигурността, включително с възможността дигиталните активи да са използвани за заобикаляне на санкциите срещу Русия. Колапсът на стейбълкойна TerraUSD през май допълнително увеличи тревогите за системния риск.

Регулаторите в Алабама, Кентъки, Ню Джърси, Тексас и Вашингтон вече започнаха разследване на решението на Celsius, е заявил техен представител пред Reuters.

Според изпълнителните директори от криптосвета скорошните проблеми показват, че американските регулатори са твърде бавни в предоставянето на необходимата яснота за защита на гражданите, но не очакват това да се промени бързо.

„Сега виждаме последствията от неуспеха на регулаторите да дадат яснота“, коментира Периан Боринг, основател и главен изпълнителен директор на Камарата за цифрова търговия. „Надявам се, че последните събития ще ускорят усилията за предоставяне на по-ясни политики за индустрията и сигурност за тези, които инвестират в дигитални активи", добавя той.

Скорошните трусове на пазара на криптовалути подчертават „спешната необходимост“ от регулаторни рамки, които намаляват рисковете при дигиталните активи, посочи представител на финансовото министерство на САЩ в четвъртък.

Криптокредиторите трупат депозити от индивидуалните клиенти и ги реинвестират. Понякога, изтъквайки двуцифрената възвръщаемост, такива продукти привличат десетки милиарди долари в активи. 

За разлика от традиционните финансови компании, кредиторите в криптосвета оперират в сфера без ясни регулации, което значи, че депозитите им не са застраховани от правителството – риск, който Celsius отбелязва на сайта си. Подобно на много други компании, Celsius не е регистрирана в Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), което значи, че е обект на по-малко правила за управление на риска и капитала.

В резултат на това на нейните клиенти е предоставена по-малко прозрачност за това как са инвестирани активите им и остава неясно дали те ще могат да си ги върнат обратно.

Въпреки че банковите регулатори смятат, че имат нужда от Конгреса, който да им даде контрола върху криптокомпаниите, регулаторите на ценни книжа насочиха фокуса си към кредитните продукти през последната година.

Celsius попадна в радара им. През септември регулаторите в Кентъки, Ню Джърси и Тексас постановиха, че продуктите на компанията, които плащат на клиентите лихви в замяна на това, че те депозират парите си, трябва да бъдат регистрирани като ценни книжа.

Комисията по ценните книжа и борсите миналата година блокира план на Coinbase за пускане на кредитни продукти и осъди платформата BitConnect за измама.

През февруари Комисията и държавните регулатори глобиха BlockFi със 100 милиона долара, тъй като компанията не е регистрирала продукта си за кредитиране. Регулаторът заяви, че случат трябва да послужи като пътна карта на останалите кредитори в криптосвета да регистрират продуктите си, въпреки че не е ясно колко компании се очаква да последват дружеството.

Регистрирането на продуктите за кредитиране в криптосвета няма да премахне всички рискове за инвеститорите, но ще увеличи прозрачността около тях и ще доведе до известен контрол, посочват експерти.

Много компании обаче искат да избегнат това бреме, като оставят тежестта на регулаторите за предприемане на действията за прилагане на мерките, което ще отнеме години. Все пак юристи смятат, че SEC ще увеличи усилията си в тази насока.

Някои ръководители в индустрията приветстват повече регулации, което е положително за най-добрите компании. През февруари рейтинговата агенция Fitch заяви, че увеличените изисквания ще са „позитивни“ за кредитния сектор.

„Инвеститорите искат да знаят, че активите им са подсигурени“, коментира Майк Белше, главен изпълнителен директор на BitGo. „Ще видим отбор здрави компании, които управляват риска добре“, прогнозира той.