Високите прогнози за печалбите в САЩ вече тревожат инвеститорите

Притесненията, че корпоративните печалби се колебаят, могат да подсилят аргумента, че акциите остават високо оценени, дори след резкия им спад тази година

19:00 | 16 юни 2022
Обновен: 23:12 | 16 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастват опасенията, че корпоративните печалби в САЩ са все по-изложени на риск от главозамайваща инфлация, силен долар и покачващи се лихвени проценти, което усложнява перспективите за инвеститорите, които вече бяха ударени от потвърждението на мечия пазар на S&P 500 по-рано тази седмица, пише "Ройтерс".

Въпреки че прогнозите за ръст на печалбата за второто тримесечие паднаха през последните седмици, оценките за третото и четвъртото тримесечие и за цялата 2022 г. се задържаха или се повишиха, според данните на IBES от Refinitiv. Миналия петък анализаторите на Wall Street очакваха печалбата на S&P 500 да нарасне с 9,6% през 2022 г., спрямо 8,8% в началото на април и от 8,4% на 1 януари.

Стратезите се притесняват, че тези оценки е малко вероятно да издържат. Мнозина очакват още негативни перспективи от американските компании през следващите седмици и казаха, че след това насоките ще бъдат отразени в консенсусните оценки за ръст на печалбата.

Повечето компании от S&P 500 ще отчитат печалбата си за второто тримесечие след средата на юли, а софтуерният гигант Microsoft и търговецът на дребно Target са сред компаниите, които през последните седмици издадоха лоши перспективи .

„Оценките са твърде високи и ще видите как започват да намаляват, когато излязат числата за второто тримесечие и когато компаниите заговорят за това, което виждат“, каза Питър Туз, президент на Chase Investment Counsel.

Намаляването на очакванията за печалбата може да създаде повече проблеми за пазар, който е ударен от притеснения относно това как агресивният отговор на Федералния резерв на нарастващата инфлация може да удари растежа.

В понеделник S&P 500 завърши с повече от 20% под своя рекорден връх при затваряне, като потвърди, че индексът е на мечи пазар, според често използваната дефиниция. Спадът последва по-силните от очакваното данни за инфлацията от миналата седмица, които засилиха очакванията за това колко с ще трябва Федералният резерв да затегне паричната политика, за да укроти потребителските цени.

В сряда банката повиши лихвите със 75 базисни пункта, което е най-голямото им увеличение от 1994 г. насам и така увеличи разходите по заеми с общо 150 базисни пункта през тази година. 

Притесненията, че корпоративните печалби се колебаят, могат да подсилят аргумента, че акциите остават високо оценени, дори след резкия им спад тази година. Съотношението цена/печалба на S&P 500 за 12 месеца е 17,1 към петък срещу 22,1 в края на декември, но все още е над дългосрочната си средна стойност от около 16, показват данните на Refinitiv.

Предизвикателствата, пред които са изправени американските компании, включват по-силен долар, който беше цитиран от Microsoft, когато производителят на софтуер намали прогнозата си за печалба и приходи за четвъртото тримесечие по-рано този месец. По-силният долар обикновено изяжда печалбите на компании, които имат международни операции и конвертират чуждестранни валути в долари.

Американската валута е поскъпнала с около 9% от началото на годината и е близо до най-високата си точка от две десетилетия спрямо кошница от основни валути, водена от очакванията за по-високи лихвени проценти в САЩ и засилено геополитическо напрежение.

След съобщението на Microsoft, инвеститорите ще следят какво имат да кажат други софтуерни и технологични компании като Adobe Inc и IBM относно валутните проблеми в предстоящите доклади, каза Даниел Морган, портфолио мениджър в Synovus Trust. Adobe трябва да публикува резултатите за второто тримесечие след края на търговиятя в четвъртък.

Също така отблизо ще бъдат наблюдавани търговците на дребно и други потребителски компании, които срещат трудности под въздействието на нарастващата инфлация. Акциите на Walmart и други големи търговци на дребно постигнаха удар миналата седмица, след като Target намали прогнозата си за тримесечния марж на печалбата и заяви, че ще трябва да предложи по-големи отстъпки, за да изчисти инвентара си. 

Други предизвикателства включват невероятните цени на петрола и нарастващите лихвени проценти, които натежаха върху акциите на растежа и технологичните компании, чиито оценки до голяма степен разчитат на бъдещи парични потоци. Последните блокирания, свързани с COVID в Китай, също могат да се отразят негативно. 

„Очакваме енергийната криза да удари растежа и по-високите разходи за труд да изядат печалбите. Проблемът: оценките на консенсусните печалби изглежда не отразяват това“, пишат анализатори от Blackrock в скорошна бележка защо не „купуват спада" в акциите.

Разбира се, въпреки че потребителските разходи се „изместват“, изглежда, че не се забавят, каза Стив ДеСанктис, стратег за дялов капитал за малки и средни капитали в Jefferies. Това може да предполага, че някои търговци на дребно биха могли да се възползват от промяната на навиците на потребителите, дори когато други усещат спада на приходи.

В същото време инвеститорите може вече да включват в оценките очакваните удари по печалбите предвид скорошния спад на акциите, каза Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в Invesco.

„Въпросът е дали това идва толкова бързо и яростно, че наистина да разклати още повече доверието на пазара“, каза тя.