Силният долар може отново да срещне отпора на големите икономики

Споразумение Плаза 2.0 обаче няма как да бъде сключено без подкрепата на САЩ

19:10 | 19 май 2022
Обновен: 20:12 | 19 май 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Рязкото поскъпване на долара кара някои да обмислят рядко, ако не и немислимо действие – големи страни да манипулират американската валута, докато отслабне, пише Bloomberg.

Това се е случвало и преди чрез Споразумението Плаза от 1985 г., което влиза в сила срещу ускоряващата се инфлация, агресивната кампания за увеличаване на лихвите на Федералния резерв и поскъпването на долара. С други думи – ситуация, която много напомня на днешната – паралел, който няма да пропуснат финансовите министри на Г-7 и гуверньорите на централни банки, когато се срещнат тази седмица.

Тази година търсенето на долари е неспирно в резултат на по-бързото повишаване на лихвените проценти в САЩ спрямо други развити икономики и продължаващата война в Украйна, която насочва инвеститорите към активи убежища. Доларът е поскъпнал с над 6% от началото на годината, което тласна йената близо до 20-годишно дъно и отслаби еврото близо до паритет с американската валута, който не е отчитан от 2002 г.

Поскъпването на

Поскъпването на долара може да доведе до ново Споразумение Плаза. Графика: Bloomberg 

За Стивън Милър, ветеран на пазара от четири десетилетия и бивш ръководител на отдела за фиксирани доходи в BlackRock в Сидни, ситуацията напомня времето, когато е бил в Министерството на финансите, наблюдавайки от първия ред разгръщането на споразумението.

В него Франция, Япония, Великобритания, САЩ и Западна Германия се съгласяват да отслабят долара – позиция, водена от убеждението, че огромният ръст на цената на валутата натежава на глобалната икономика.

„Една от опциите би могла да бъде някаква координирана намеса“, коментира Милър, който сега е инвестиционен консултант на GSFM, част от канадската CI Financial Corp.

„Пазарите отчитат, че централните банки са затруднени, когато разполагат само с финансов лост, който могат да натиснат, така че вече се обмислят сценарии, включително в стила на Споразумението Плаза“.

Разбира се, никой не предрича незабавна намеса на този етап. Подкрепата на САЩ ще бъде от критично значение за каквото и да е ефективно споразумение и това е малко вероятно да се случи в краткосрочен план, имайки се предвид, че силата на долара прави вноса по-евтин – атрактивно качество във времена на ускоряваща се инфлация.

Все пак финансовите експерти виждат нарастващи удари за страните извън САЩ, които могат да ускорят усилията за координирана намеса.

Поскъпването на

Поскъпването на долара е удар за валутите на други страни. Графика: Bloomberg 

Ако еврото поевтинее до 0,90 долара от настоящото си ниво от около 1,05 долара, това може да „задейства алармите“, смята Алън Ръскин, стратег на Deutsche Bank. Раджив Де Мело, глобален макро портфолио мениджър в GAMA Asset Management, предвижда колапс на йената до ниво от 150, което японската валута не е достигала от 90-те години на миналия век. Непрестанното поскъпване на долара може да се окаже факторът, който да промени играта, твърди Зак Пандл от Goldman Sachs.

Натискът от останалите валути

Определено има сходства между настоящата сила на долара и ситуацията през 1985 г.: търговско претегленият доларов индекс на Фед се повишава с 14% през тази година – повече от 12-процентния ръст през петте години, довели до сключването на споразумението.

Инфлацията в САЩ е на най-високото си ниво от 80-те години на миналия век, когато гуверньорът Пол Волкър повишава лихвените проценти до 20. Междувременно настоящият управител на централната банка Джером Пауъл заяви, че ще направи всичко необходимо, за да овладее силния ценови натиск.

„Определено това е нещо, което можем да обмислим, особено при срив в останалите валути“, смята Де Мело, GAMA. Според експерта „огромна“ разлика в паричната политика може да предизвика спад, при който японците да заявят, че „йената е отслабнала твърде много и други страни се притесняват за долара“.

Но ново Споразумение Плаза ще изисква американското участие. Сделката от 1985 г. е подписана едва след като втората администрация на Рейгън разглежда валутната интервенция в по-благоприятна светлина, подчертавайки трудността да се координира което и да е голямо споразумение без американска подкрепа.

Възходът на Китай на глобалните пазари е друг фактор. Пекин вероятно ще трябва да се съгласи за единни действия с централната банка, но юанът не се търгува на нива към момента, които да изискват подобна намеса, посочват от GAMA. 

„Трудно виждам вероятността от съгласувана намеса в момента“, отбелязва Джейн Фоли, директор валутни стратегии на Rabobank в Лондон.

„Защо Фед ще затегне финансовите условия от една страна и след това ще ги разхлаби от друга, намесвайки се срещу долара?“

Залозите за рецесия

Тази сдържаност обаче може да се промени, ако икономиката на САЩ се свие и силният долар натежи на всичко - от заетостта до търговията. Вероятността от рецесия през следващата година е 30%, най-високата от 2020 г. насам, сочи проучване сред икономисти на Bloomberg.

„Въпреки че повечето основни валути са далеч от кризисни нива, които биха наложили друго Споразумение Плаза, това не може да бъде напълно изключено“, смята Джак Макинтайър от базираната във Филаделфия Brandywine Global Investment Management.

„Може ли да се случи? Да, може би, особено ако САЩ влязат в рецесия и по-силният долар навреди на пазара на труда“, посочва той. „Не е неизбежно. Смятам, че доларът ще отслабне на някакъв етап - но никога не казваме никога“, добавя той.