След увеличението на лихвите с 0,5%: Колко далеч може да стигне Фед?

Икономисти и трейдъри спорят ще има ли смелост централната банка да предизвика рецесия, за да забави инфлацията

17:40 | 6 май 2022
Обновен: 19:07 | 6 май 2022
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg

Федералният резерв премина към най-агресивното повишаване на лихвите след май 2020 г., но никой не знае със сигурност докъде може да стигнат нивата им, пише Bloomberg.

След като членовете на Федералната комисия по отворени пазари стартират месец на публични изяви, сигнали за възгледите им по три ключови въпроса вероятно ще диктуват пътя напред за лихвените проценти и икономиката: колко високи трябва да станат лихвите, за да върнат инфлацията към целта на Фед от 2%; колко силно Комитетът иска да се завърне към тези 2%; достатъчно силно ли го иска, за да предизвика рецесия.

Пазарите реагираха с ръстове в сряда, след като гуверньорът на централната банка Джером Пауъл заяви пред репортери, че Фед ще премине към увеличаване на лихвите с 0,5%, но не обмисля активно по-агресивно увеличение от 75 базисни пункта. И все пак тази кратка отсрочка, която може да дойде с висока цена, не премахна по-широката несигурност, надвиснала над икономиката. Инфлацията остава на най-високото ниво от 40 години насам и макар че повечето инвеститори и икономисти са съгласни, че ще се забави през идните месеци, те не са единодушни какво ще се случи след това.

Фед Кливланд

Фед Кливланд очаква забавяне на инфлацията. Графика: Bloomberg

Пазарът е включил в оценките си политика на Фед, предвиждаща лихви над 3% през 2023 г., като централната банка вероятно ще премине към големи лихвени увеличения през идните месеци, за да стигне по-бързо до това ниво. Има обаче големи различия в индивидуалните прогнози. Някои смятат, че пазарът изпреварва събитията. В контраст с тези твърдения са очакванията на бившия финансов министър Лорънс Самърс и професора по икономика от Харвардския университет Кен Рогоф, според които централната банка на САЩ може да увеличи лихвите до 5%.

Мнозина все още се придържат към някаква версия на идеята, че инфлацията се ускорява основно от трусовете във веригите на доставка, които ще се възстановят на даден етап. Те забелязват положителни признаци за преобръщане на тенденцията, включително при употребяваните автомобили. Според тях инфлацията е “преходна”, просто вече не използват тази дума.

Цените на

Цените на употребяваните автомобили се понижават, след като скочиха с 67% от 2019 г. насам. Графика: Bloomberg 

Според оптимистите Фед трябва да направи нещо, за да върне инфлацията обратно към приемливите нива, но не много. Също така те смятат, че ниво на инфлацията от 3% ще бъде приемливо, включително и за централната банка. Те са притеснени от натиска в посока нагоре върху възнагражденията, но смятат, че е преувеличено да се говори за спирала при заплатите и цените.

Оптимистите биха се съгласили, че има твърде много свободни места на този горещ пазар на труда - близо две свободни позиции за всеки безработен, но са убедени, че Фед ще понижи броя на свободните работни места, без това задължително да увеличи безработицата.

Свободните работни

Свободните работни места, обявени от компаниите, надвишават броя на свободните служители. Графика: Bloomberg

Оптимистите любезно биха отбелязали - и вярно, че нито пазарът на акции, нито пазарът на облигации адекватно са включили в оценките си подобен сценарий. Ако оптимистите са прави, потребителите ще продължат да харчат и пазаруват, подкрепени от всички спестени по време на пандемията средства.

Песимистите следят същите данни, но имат далеч по-мрачни перспективи. Те може би смятат, че веригите на доставка донякъде допринасят за инфлацията, но са прави да отбележат, че показателят се базира на по-широки фактори.

Те биха посочили, че разходите за труд, проследени през индекса на разходите за заетост, се повишават; че очакванията на обществото за инфлацията рискуват да се сбъднат; и че Фед е толкова далеч от кривата, че трябва да предизвика рецесия, за да върне инфлацията на приемливо ниво.

Разходите за

Разходите за труд се повишават с 4,5% през първото тримесечие на годишна база. Графика: Bloomberg 

В отговор на въпрос дали има смелостта да предизвика рецесия, за да забави инфлацията, Пауъл похвали бившия гуверньор на Фед Пол Волкър, който направи именно това.

“Той имаше смелостта да направи това, което смяташе за правилно”, коментира Пауъл. “Виждаме възстановяването на ценовата стабилност като абсолютно необходимо за страната в идните години. Без ценова стабилност икономиката наистина няма да работи за никого”, добави той.

Обществото не преживява отново 70-те години на миналия век и политиците направиха огромни крачки през изминалите четири десетилетия, за да спечелят доверието на хората и да потушат очакванията за инфлацията. Междувременно индексът S&P 500 е някъде между прогнозите на оптимистите и песимистите - понижава се с 10% за годината, но определено не сочи към рецесия.

През следващите седмици централните банкери ще споделят своите гледни точки. Те може и да не са най-точните - засега е ясно, че прогнозите от миналата година на Джером Пауъл, че инфлацията е “преходна” далеч не се оказаха верни, но отговорите им ще диктуват хода на икономиката. Трудно е да се определи какво трябва да направи Фед, така че всичко, което оптимистите и песимистите могат да направят, е да разчитат на ангажимента на членовете на централната банка за прозрачност и да се опитат да разберат какви ще са следващите им действия.