Местър от Фед Кливланд очаква инфлация над 2% за 2022

Вони Куин, Bloomberg

11:00 | 11 април 2022
Обновен: 11:44 | 11 април 2022
Преводач: Мария Попова

Президентът на Фед-Кливланд Лорета Местър прогнозира, че тази и следващата година инфлацията в САЩ ще остане над 2%. В интервю по CBS, Местър се позова на растящите цени на енергията и  суровините и трудностите в снабдителните вериги, отчасти дължащи се на ковид ограниченията в Китай. Но Местър каза, че САЩ ще избегнат рецесията и инфлацията няма да се превърне в постоянна.

Китай защити политиката си за нулев ковид като каза, че тя се базира на науката и е ефикасна. Това става след като беше обявено, че служителите на консулството на САЩ трябва да напуснат Шанхай, а американците бяха посъветвани да отложат пътуванията си заради „налагане на спорни ограничения заради вируса“. В събота, Шанхай отчете рекордните 25 хиляди новозаболели и градът е под карантина повече от седмица.

Пакистанският парламент трябва да гласуват следващия премиер на Пакистан след като Имран Хан беше отстранен при гласуване на недоверие. Четири годишното управление на Хан приключи малко след полунощ в събота, когато обединената опозиция събра гласовете нужни за отстраняването му от поста. Парламентът ще избере неговия заместник в понеделник, а ръководителят на опозицията Шемаз Шариф е начело в надпреварата да стане следващия премиер на Пакистан.

МВФ ще проведе разговори с Шри Ланка относно евентуален заем, за да се реши икономическата криза, която прерасна в политически трусове и ежедневни протести по улиците, призоваващи президента да подаде оставка. Миналият петък, централната банка повиши лихвите с безпрецедентните 700 базови пункта заради инфлацията. Президентът на страната се затруднява да състави временно правителство след като кабинетът му подаде оставка.