Уудс от Credit Suisse: Фед осигурява волатилност

Джон Уудс, инвестиционен директор Credit Suisse

16:25 | 18 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

 

Целият този шум.. какво мислите за всички коментари? Това са разяснения, но инвеститорите я получиха.

Може би пазарът не е чул първия път. Той повтаря ли повтаря.

Тези 75 базисни пункта са отпаднали, според инвеститорите. Но не беше така, когато ги спомена.

Вижте, обикновено Фед осигурява ликвидност на пазара, но в момента осигурява волатилност. Както казах, има по-малко контрол над рисковете от страна на предлагането. Над веригите на доставка, които може да вдигнат цената на енергията или на храните, дори на основни вносни храни. Но Фед може да контролира търсенето.

Когато гуверньорите на Фед правят такива вербални публични намеси, когато говорят на пазара, това е начин да кажат следното: вярвайте ни, намеренията ни са реални, напълно сме ангажирани с понижението на инфлацията.

Може би заетостта вече не е чак толкова важна част от мандата им. Те са изцяло посветени на ценовия натиск и ценовия контрол. Това е централното послание, което искат да ни пратят.

Посланието е: не се съмнявайте във Фед. Вижте пазарите, Джон. Доста е странно, защото в по-голяма част от годината облигациите и акциите едновременно се повишаваха и спадаха и сега обаче се разминават. Има ли промяна в отношението?

Точно така. В последните 2-3 месеца имаше рядка последователно от събития, когато и облигациите, и акциите, както и валутите спрямо долара, дори петролът, всичко се движеше едновременно и синхронизирано надолу.

Това като цяло говори за огромната волатилност и несигурност, особено заради ковид в Китай, повишенията на лихвите от Фед в САЩ и разбира се, заради геополитическия  риск в Русия.

Но според мен скоро пазарът ще започне да оценява тези тревоги. Затова смятам, че ще има значителен обрат на цените на активите и те ще тръгнат както би трябвало.

Просто казвам, че напълно съм съгласен с позицията на гуверньора на Фед Евънс, че американската икономика е на доста стабилна основа.

Забелязваме известна стабилност в балансите на домакинствата и в корпоративните баланси и според нас американската икономика има възможността да компенсира това затягане на монетарната политика.