Изостава ли Фед от кривата

Денис Локхарт, бивш президент на Фед Атланта

23:30 | 9 май 2022
Преводач: Мария Попова

Със сигурност леко изостават. Миналата година изчисленията показваха, че инфлацията ще намали темповете, но същевременно имаше притеснения около ковид. Оценките им бяха в реално време и малко се разминаха, но сега те наваксват. Като оставим това настрани, трябва да следим как се развива икономиката и вече виждаме известни признаци за забавяне на трудовия пазар, което може да ограничи растежа на заплатите, а това ще се отрази благоприятно на инфлационните стойности. Според мен, ситуацията изисква да изчакаме.

Грешка ли беше от страна на председателя Пауъл да заяви така категорично, че не се обмисля повишение на лихвите със 75 базови пункта?

Думи като „паника“, „спешно“, тези думи се свързват с движение от 75 базови пункта. В основата си, а на това наблегна и председателят Пауъл онзи ден, икономиката е доста силна и единственият минус е инфлацията, разбира се. Трудовият пазар е силен, потребителската активност е стабилна, финансите на потребителите са силни, така че ситуацията не изисква такъв тип извънредни ходове. И според мен, той категорично изключи повишение от 75 пункта като възможно.