Мекото приземяване може да зависи и от фактори извън контрола на Фед

Катлийн Хейс, Bloomberg

13:48 | 13 май 2022
Преводач: Мария Попова

Чухме какво каза Мери Дейли за повишението от 75 пункта. Какви са изводите?

В общи линии, всички казват едно и също по паричната политика. Това, което Джей Пауъл каза е, че очаква повишение на лихвите с 50 базови пункта на следващите две заседания, ако икономиката се представи според очакванията.

Трябва да знаем какво очаква Фед, за да разберем какво означава това. Интересното е, че той каза, че нещата се развиват по-добре от очакваното и те са готови направят по-малко, а ако се влошат, то те са готови да направят повече. Но освен това, той заяви, че за момента Фед не разглежда активно възможност за повишение от 75 базови пункта.

Според него, постигането на меко приземяване може и да зависи от фактори извън контрола на Фед като трудности със снабдителните вериги, като ситуацията с други икономики – тук вероятно той има предвид Китай.

Мери Дейли казва същото и добавя, че това има смисъл, че финансовите условия се затягат, а тя очаква това затягане да продължи, защото е нужно и икономиката може да балансира предлагането и търсенето. С други думи, силите могат да се уравновесят и да понижат инфлацията и да разхлабят трудовия пазар. Според нея, лихвите трябва да се повишат до неутрално ниво, което тя вижда на 2,5% до края на годината, а 75 базови пункта не са сред водещите идеи.

И накрая, да, двупартийното гласуване в Сената в полза на втория мандат на Пауъл  с 80 на 19 гласа даде да се разбере, че Байдън и демократите подкрепят агресивните политики срещу инфлацията. Сенатор Шелби, един от водещите демократи, обаче заяви, че Пауъл е разочаровал американците, а провалите не бива да се възнаграждават. Очевидно той не е сред подкрепилите Пауъл. Като цяло, не се очакваше да има промяна, но определено и двете партии искат Фед да се бори със скока в цените.