Газовата дипломация на САЩ няма да предотврати скока на цените, ако Русия спре доставките

В световен мащаб има малък свободен капацитет на всеки етап от веригата за доставки на втечнен природен газ

10:14 | 7 февруари 2022
Обновен: 13:15 | 7 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските политици търсят по целия свят алтернативни източници на газ в случай, че конфликтът между Русия и НАТО за Украйна прекъсне доставките на тръбопроводи за Европа.

Висши служители са се обърнали към конкурентния производител Катар, както и към страните-консуматори в Азия, включително Япония, Южна Корея и дори Китай, относно пренасочването на товари на втечнен природен газ (LNG) към Европа.

Дипломатическите усилия вероятно имат за цел да уверят европейските политици за сигурността на доставките и да затвърдят решимостта им да заплашват Кремъл със строги икономически санкции, пише "Ройтерс".

Вероятно това е предназначено също така да сигнализира за решимост на НАТО към Русия като част от стратегия от ескалация към преговори, предназначена да демонстрира господство в ескалацията и да убеди руското правителство да отстъпи.

Катар вече беше възнаграден със среща на върха в Белия дом и официално определяне според законодателството на САЩ за основен съюзник извън НАТО, което може да отключи различни икономически, дипломатически и военни ползи.

Но докато широко рекламираният лов за алтернативни доставки има стойност като дипломатически театър, той е малко вероятно да подобри много енергийната сигурност на Европа.

Енергийната сигурност зависи както от цените, така и от физическата наличност и всяко продължително прекъсване на руските доставки би довело до пагубен скок на цените в Европа и останалия свят. 

Доставки с нулев резултат

В световен мащаб има малък свободен капацитет на всеки етап от веригата за доставки на втечнен природен газ, както показаха последните рекордни цени, така че увеличените доставки за Европа могат да дойдат само за сметка на намалените доставки в други региони.

За разлика от петрола, където страните-потребители притежават стратегически запаси, за да компенсират риска от ембарго, запасите от газ са ниски и са предназначени да се справят със сезонните колебания в потреблението, а не с политически мотивирани прекъсвания на доставките.

Няма еквивалент за газ като стратегическия петролен резерв на САЩ и мрежата от други стратегически петролни запаси, държани от страните в Международната агенция по енергетика.

Газът е по-труден и по-скъп за съхранение от суровия петрол и течните горива и досега се третираше като проблем за националната сигурност.

В случай, че конфликт между НАТО и Русия намали или спре доставките по тръбопроводи за Европа за повече от няколко дни, глобалният баланс между производството и потреблението ще се влоши и цените ще се повишат за всички потребители извън Съединените щати.

Цените на газа в Северозападна Европа и Североизточна Азия вече са тясно свързани, защото и двете черпят от едни и същи доставчици на LNG. 

Освен това потребителите в Азия можеха да се съгласят да пренасочат товарите за втечнен природен газ към Европа само с цената на намаляване на собствената си сигурност на доставките през следващата зима.

Краткосрочните суапове, при които потребителите в Азия се съгласиха да пренасочат LNG към Европа с разбирането, че ще получат товарите обратно преди следващата зима, само ще отложат скъсването на доставките в Европа за по-късно през годината.

По-дългосрочните суапове, при които потребителите в Азия ще бъдат компенсирани след следващата зима, биха ги накарали да бъдат изправени пред неприемливо високи рискове за собствената им сигурност на доставките между ноември 2022 г. и март 2023 г.

Всички тези стратегии подчертават по същество естеството на "нулева сума" на ограничените доставки на газ в краткосрочен план, което би оставило всички страни-потребители като група с по-ниски запаси от газ през следващите дванадесет месеца.

Във всеки сценарий, продължително прекъсване на доставките на руски тръбопроводи би довело до значително увеличение на цените на газа и електроенергията за потребителите в Европа и Азия.

Докато правителствата в Западна Европа, Източна Азия и Близкия изток играха заедно с газовата дипломация в името на съюзите си със Съединените щати, практическите ангажименти бяха ограничени.

Политиците в Европа и Азия разбираемо се страхуват от икономическите и политическите последици от рязко поскъпване на газа - дори доставките да могат по някакъв начин да бъдат преразпределени между тях, за да се избегне незабавен недостиг.

В случай на прекъсване на доставките по тръбопроводи, служители на САЩ и съюзниците може да направят бързо и високопрофилно изявление за отклонения на втечнен природен газ, за ​​да затъпят непосредствения скок на европейските цени.

Но освен ако прекъсването е вероятно да продължи само за кратък период от време, цените бързо ще се покачат, тъй като търговците се приспособяват към перспективата за световен недостиг до края на 2022 г.