Руската газова криза подклажда апетита на Европа за руски въглища

За 2021 г. вносът на руски термични въглища в Европа нарасна до 31,1 милиона тона

15:16 | 4 февруари 2022
Обновен: 16:37 | 4 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руските търговци на въглища се оказват големите победители като европейски купувачи, изнервени, че руската инвазия в Украйна може да доведе до прекъсване на доставките на газ, се запасяват с най-мръсното изкопаемо гориво, пише "Ройтерс".

Въпреки амбициите на Европа да намали въглеродните емисии до нетна нула до средата на века, което означава да се откаже от всички изкопаеми горива, но особено от въглищата, континентът преминава към въглища от газ от средата на миналата година.

Дори преди настоящите рискове, че инвазия и възможни западни санкции срещу Русия могат да спрат газа от най-големия доставчик на суровината в Европа, купувачите на гориво реагираха на рекордно високите цени на газа.

Вносът на въглища в Европейския съюз се е увеличил с 55,8% през януари спрямо година по-рано, до 10,8 милиона тона - от които Русия е доставила 43,2% - установи анализ на корабния брокер Braemar ACM, базиран на данни за проследяване на кораби.

Австралия е осигурила около 19,1%.

Вносът на въглища в ЕС нарасна и през декември 2021 г. с 35,1% на годишна база до 9,3 милиона тона.

Като цяло за 2021 г. вносът на руски термични въглища в Европа, по-голямата част от които се доставят за Германия, Белгия и Холандия, нарасна до 31,1 милиона тона, което е увеличение от 16,2% на годишна база, показа анализът на Braemar.

Европейските политици казват, че Русия е помогнала за достигането на рекордните цени на газа, като е задържала доставките - обвинение, което Русия отрича.

Русия заяви, че спазва договорни споразумения с европейски клиенти и че цените ще паднат, ако Германия даде одобрение на подкрепяния от "Газпром" газопровод "Северен поток 2", защото това ще увеличи доставките на руски газ за Европа.

Междувременно се очаква високите цени на газа да продължат да водят до голямо търсене на въглища.

Международната агенция по енергетика съобщи тази седмица, че се очаква търсенето на газ в Европа да намалее с 4,5% тази година, тъй като в момента въглищата са по-евтини за производство на електроенергия. 

Ограничени доставки

Доставките на въглища също са ограничени, а и поскъпват, което в един момент се очаква да ограничи европейските покупки.

Цената на европейските физически термични въглища за март се повиши със 78% през януари, докато физическата цена на Australia Newcastle за март се повиши със 71% миналия месец.

„Ограниченията в доставките на други ключови доставчици... а именно Колумбия и Съединените щати, допринесоха за вече стегнатия пазар на въглища“, каза анализаторът на Braemar за сухи насипни товари Марк Нюджънт.

В света Индонезия е най-големият доставчик на термични въглища в света, следвана от Австралия.

Индонезия наложи едномесечна забрана за износ на 1 януари, за да увеличи ниските запаси в местните енергийни фирми и да предотврати прекъсвания.

Въпреки че забраната изтече на 31 януари, което потенциално облекчава напрежението на пазара, само индонезийските въгледобивни мини, които спазват новите разпоредби за продажбите на вътрешния пазар, са получили разрешение да рестартират доставките.

Най-големият потребител на въглища в света Китай получава приблизително 90% от доставките си от местни мини, което го предпазва от динамиката на международния пазар.

Дори и там обаче търговците са нервни, че стегнатостта на глобалния пазар оставя малко поле за поемане на всякакви неочаквани смущения в Китай, който разчита на въглища за над 60% от електроенергията си.

Повечето европейски страни значително са намалили зависимостта си от въглища, но са запазили въглищни централи в резерв, и ги използват, при условие че могат да получат горивото на добра цена.

„Това вероятно ще се успокои малко, когато дойде европейското лято“, каза Мат Бойл, мениджър в S&P Global Platts. 

„Междувременно може да е трудно за комуналните услуги получат повече въглища, ако възникне конфликт, дори и да искат."