Байдън търси начини за газови доставки за Европа, ако Русия удари Украйна

САЩ и Европа в разговори с Япония, Южна Корея, Индия, Катар, Нигерия, Египет и Либия

13:30 | 3 февруари 2022
Обновен: 13:39 | 3 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Администрацията на Байдън и европейските съюзници търсят излишък от природен газ, който да изпратят на Европа, в случай че конфликтът в Украйна избухне, включително се обръщат към Китай за доставки, твърдят запознати, пише Bloomberg.

Разговорите с Китай са били ограничени и все още не са довели до някакво споразумение, казаха двама експерти. Представители на САЩ и Европа са разговаряли и с представители на Япония, Южна Корея и Индия за пренасочване на доставките на газ за Европа.

За разлика от петрола, на световния пазар на природен газ има малко свободен капацитет и никой производител не е заявил, че в скоро време може да увеличи своя добив. 

Ето защо екипът на Байдън, ръководен от старшия съветник по енергийната сигурност на Държавния департамент Амос Хохщайн, се обръща и към потребителите на природен газ с молба да се откажат от доставките, които биха могли да бъдат пренасочени към Европа. 

Опасенията са, че европейските съюзници могат да изпитат недостиг на енергия, ако Русия нахлуе в Украйна - нападение, което руският президент Владимир Путин многократно е отричал да планира. Европейските и американските официални лица се опасяват, че Москва може да реагира на евентуални ответни икономически санкции в случай на конфликт, като прекъсне или намали доставките на природен газ за Европа, която е зависима от Русия за около 40% от доставките си.

Според западни служители Русия е разположила повече от 100 000 войници близо до границите на Украйна, заедно с танкове, артилерия и доставки, необходими за подкрепа на инвазия. Макар да настоява, че не възнамерява да нахлува, Путин призова НАТО да прекрати разширяването си, да изключи възможността някога да приеме Украйна и да свие силите, които е разположил в бившите съветски републики. 

Алиансът отхвърли исканията му, но започна разговори с Кремъл относно опасенията си за сигурността.

Белият дом се е обърнал към производителите на газ, включително Катар, Нигерия, Египет, Либия и компаниите, работещи в Алжир, за увеличаване на добива в случай на избухване на военни действия. 

Администрацията на Байдън е разговаряла и с енергийни компании, включително Chevron Corp. и Exxon Mobil Corp.

В понеделник президентът Джо Байдън прие лидера на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани в Белия дом, където дискусиите им включваха "гарантиране на стабилността на световните енергийни доставки", се казва в изявление на Белия дом. Министърът на енергетиката на Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ в света, заяви, че количествата, от които Европа ще се нуждае, не могат да бъдат осигурени от нито една държава.

Представители на Европейския съюз заявиха, че обсъждат възможни размени на дългосрочни договори за доставка на газ с азиатски държави.

В празничните часове обажданията до Националната енергийна администрация и Националната комисия за развитие и реформи на Китай не бяха приети. Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Южна Корея не беше открито веднага за коментар. 

Главният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно отказа да коментира конкретни дипломатически дискусии между САЩ и европейските страни. Вносът на втечнен природен газ в Япония през януари спадна до най-ниското ниво за месеца от 2011 г. насам, тъй като предприятията за комунални услуги предпочетоха да изпратят доставките в Европа, за да реализират атрактивна печалба.

Индийското министерство на енергетиката също не отговори веднага на молбата за коментар. Индийската държавна газова компания GAIL често продава вноса, който получава от САЩ, на Европа и може да ускори процеса в спешни случаи, според лице, запознато с въпроса.

Министерствата на енергетиката на Нигерия, Египет и Либия не отговориха веднага на запитванията за коментар.