В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европа е твърде разединена спрямо Катар, за да бъде спасена от газа му

Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарски бизнес съвет при БТПП, бивш търговски аташе в Близкия изток, "В развитие", 02.02.2022 г.

16:02 | 2 февруари 2022
Обновен: 18:06 | 2 февруари 2022
Автор: Даниел Николов

Катар практически отказа да участва с доставки на втечнен природен газ (LNG) към Европа в настоящата геополитическа криза. Договорите на страната са дългосрочни, предварително подписани, а и даже да може да се намери свободно количество в момента, има съмнения до каква степен терминалите в Европа могат да го поемат. Политическите сблъсъци около кризата в Украйна са продиктувани от икономически интереси, в които е замесен и тръбопровода "Северен поток 2" на "Газпром", в който компанията е вложила огромни средства на база добра оценка на икономиката. Това коментира Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарски бизнес съвет при БТПП, бивш търговски аташе в Близкия изток, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ако погледнем тази истерия с Украйна и Русия - там няма да има военен сблъсък или, ако има, ще бъде съвсем дребен и инцидентен - но медийно се раздуха толкова много, защото ако "Северен поток 2" бъде спрян по някакъв начин, ще има сътресения в Европа."

От такива икономически сътресения ще могат да се възползват нови играчи на газовия пазар, особено износители на LNG като САЩ и Австралия.

"Този пазар ще стане тежък за "Газпром" в момента, в който се изградят десетина LNG терминала в Европа - тогава силата на "Северен поток 2" ще бъде намалена... Цялата политика, която очакваме покрай "Северен поток 2" е свързана с икономическите интереси. Но това ще бъде в полза на Европа, защото ще може да извоюва по-добра цена за газа."

Не се знае колко дългосрочно разчита "Газпром" на новия тръбопровод и дали има и какви са плановете за завой към китайския пазар, добави Карастоянов.
 
Процесът на доставка на LNG е тромав - през втечняване на газа на терминали, товарене на кораби, разтоварване на регазифициращи терминали - и сложен за пренасочване, обясни Карастоянов.

"В Япония има 35 регазифициращи терминала, в Китай има 18 - в Европа има колкото в Китай", които не са концентрирани географски, а са за нуждите на отделните държави.

"Един голям танкер от 100 000 тона не може да си позволи да отиде на едно място - той трябва да разтовари газа на два-три терминала, което е сложно логистически, тъй като терминалът трябва да има и капацитет за съхранение."

Катар беше основен износител на LNG в последните години, но предстои сериозно навлизане на САЩ и Австралия, както и "Газпром", който реално е много назад с изграждането на терминали, каза Карастоянов.

"За да можеш да осъществиш сериозна намеса на пазара трябва да имаш и свои съдове, и свои терминали", каза Карастоянов и допълни, че Катар в момента е поръчал десет нови LNG танкера.

Страната има амбиции да бъде сериозен играч на пазара на LNG и може да бъде стабилен стратегически партньор в Близкия Изток и доставчик на газ за Европа в дългосрочен вариант, смята Карастоянов. Катар е домакин на голяма военна база на САЩ, защитава принципите на демокрацията и развитието на международната търговия, а и се превръща в основен транспортен хъб в региона.

"Европа от една страна казва, че трябва да развива отношения в този район, но всяка една страна-член на ЕС, която има търговски съветници там, е изключително егоистична и дърпа черджето към себе си... Големите страни максимално ви избутват от възможни сделки, вместо да има коопериране и единна политика. Ако ЕС има единна търговска политика - дали към Катар или други страни от Персийския залив - ще имаме много по-голям резултат."

Европа трябва да бъде категорична в поведението си към Катар в подкрепа за цялостния процес за демократизиране на страната, каза Карастоянов.

"След като САЩ много внимателно оцениха Катар като един от най-сериозните партньори, Европа не трябва да неглижира този факт, а да докаже, че има място в този район на света."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.