Как се развиват терапиите за лечение на Covid-19

Вас Нарасимхан, главен изпълнителен директор на Novartis

02:06 | 28 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Когато анализираме развитието на събитията свързани с Ковид към настоящия момент, наистина се забелязва възстановяване в почти всички терапевтични сфери. Все още има някои области, в които личат последиците от него като например в онкологията.

Представянето ни през последното тримесечие и темповете, които генерираме доведоха до 5% ръст в печалбата преди данъци, 7% при иновативните медикаменти. Разполагаме с десет нови медикамента, които печелят пазарни дялове и годишните им продажби растат.

Очакванията ни са тази тенденция да продължи при, надяваме се, пълна нормализация до края на годината, така че да започнем новата година стъпили на стабилна основа.

Вие влязохте в партньорство с швейцарската компания Molecular Partners за разработване на нови терапии срещу Ковид-19, които се целят в шипестия протеин. Как се развиват терапиите за лечение на Ковид-19?

Първо, реакцията на научната общност в цялата индустрия беше невероятна. Днес, можем да произведем 10 милиарда дози ваксини до края на годината, а съм виждал и прогнози за над 20 милиарда, които да са на пазара до края на следващата година. Това е невероятно научно постижение!

Ние се вълнуваме от появата на орални терапевтици в следствие на партньорството ни с Molecular Partners. Заедно работим по Ensovibep като използваме нова технология наречена DARPin и се надяваме тя да осигури висока ефикасност на терапията, лесна е за масово производство и е с ниска себестойност. Ако е успешно, лекарството ще е достъпно по цял свят.

Аз съм оптимист както по отношение на ваксините, така и по отношение на терапевтиците, че индустрията предприема правилните стъпки.