Novartis: Не можем да си позволим нова синдемия

Вас Нарасимхан, главен изпълнителен директор на Novartis

01:56 | 28 октомври 2021
Обновен: 02:06 | 28 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

 

Относно Sandoz – през последното тримесечие те имаха спад от 20% в продажбите в САЩ. Откъде идва увереността ви, че те ще се възстановят?

Ако анализирате сектора на генериците като цяло, ще видите, че е привлекателен сектор, в който има лекарства за 400 милиарда долара, чийто патент ще изтече през следващите десет години, а голяма част от тях са биоаналози. Sandoz е лидер в много от сегментите. Бизнесът ни в САЩ е в период на преход, докато се подготвяме за следващата вълна медикаменти, но съм уверен във възстановяването. Определено смятам, че Sandoz е в един сектор привлекателен с растежа си и в него тя е втората по големина компания.

За нас въпросът е как да позиционираме Sandoz, така че да е успешна през следващото десетилетие на възможности. Важно е да се знае, че бизнесът ни в Европа и извън Европа вече се възстанови и сега бележи ръст. Оптимисти сме, че можем да постигнем възстановяване в сектора на генериците в началото на 2022. Тогава ще направим и преглед на стратегиите си, за да можем наистина да очертаем дългосрочното бъдеще на Sandoz.

В началото говорихме за периода, когато заради Ковид-19 по-малко хора търсеха лечение. Имате ли притеснения, че с настъпването на зимата ситуацията може да се повтори, ако се появят още варианти на вируса подобни на делта?

Такива притеснения отдавна са налице. Едно от нещата, които обсъждахме в хода на пандемията е синдемията, фактът, че хора страдащи от незаразни заболявания няма да получават необходимите грижи – става дума за сърдечносъдови, онкологични и респираторни заболявания. Определено забелязахме такова явление в края на 2020 и началото на 2021.

Това, което ме прави оптимист е, че здравните системи се научиха как да контролират евентуалните Ковид вълни и същевременно да се грижат за пациентите, които се нуждаят от диагностициране и лечение на незаразни заболявания. Много от тях отчаяно се нуждаят от грижи.

Не можем да позволим нова синдемия. В голямата си част, здравните системи вече знаят как да се справят и аз съм оптимист дори и да има нови вълни през зимата. Ще успеем да се справим по-добре, за продължим диагностицирането и лечението на пациентите. Това ще е от полза и за компании като нашата, която доставя лекарства на пациентите.