Направихме ли образователна катастрофа с пандемията, част 3

Сал Кан, асновател и директор на Khan Academy

11:19 | 22 март 2021
Автор: Петя Кушева

Ще трябва много да се образоваме за това, как след като веднъж всички възрастни са ваксинирани, след като родителите са ваксинирани почти няма да има доказателства за разпространение от дете на дете особено при по-малките деца под 12-годишна възраст.

Знаем, че се появяват ужасни истории как малко дете има лоши резултати, но далеч не са малко и другите болести като грип, които убиват хиляди деца всяка година. Така че ако родителите, ако всички възрастни са ваксинирани, просто трябва да се образоваме и да поставяме всичко в перспектива.

По-често ще чуете няколко страшни истории по новините, които подчертават тези случаи, които са един на милион, но истинските рискове са много ограничени от гледна точка на Ковид.

А психическото здраве и вредата за образованието, която децата ще претърпят, са далеч по-голям риск.

Тъй като семействата трябва да поемат повече от задълженията по грижата за децата и ги задържат в къщи. Тази тежест падна непропорционално върху жените в семействата, което наистина е трудно за тяхната кариера и всичко останало.

Но има тенденция, която някои семейства откриха при пандемията, че за някои аспекти на образованието всъщност домашното обучение работи добре за тях и очаквам  тя да продължи.

Говорих с държавния комисар по образование на Аляска, която вече има многобройно население, обучаващо се в домашни условия, поради тяхната география и труден достъп до училищата. Техните ученици, които учат вкъщи станаха от 10 на 25 %. Това не е ниша в тяхната ситуация и не мисля, че ще се върне на 10%. Може би ще останат на 20%.

Но домашното обучение или някакъв хибрид между нормално, традиционно обучение и домашно обучение вече ще става все повече норма.