Направихме ли образователна катастрофа с пандемията, част 2

Сал Кан, асновател и директор на Khan Academy

11:17 | 22 март 2021
Обновен: 11:20 | 22 март 2021
Автор: Петя Кушева

Една от очарователните тенденции, които видяхме, говорихме много за това преди почти година, е че когато започна затварянето трафикът се умножи по три.

През 2020 г. в Khan Academy имаше 12 милиарда учебни минути, половината от които са под учителско ръководство, а в останалата половината от това време учениците са работили самостоятелно. Това е рекорд за нас. През 2020 година определено бяхме хит.

Но виждаме, че времето за обучение цялостно и системно става все по-кратко.

Когато разговаряме с някои от големите образователни инспекции, те ни казаха как нямат достатъчно време в клас, за да обхванат всичко по смятане, за да покрият всичко по алгебра, по химия. Затова сега се опират на ресурси като Khan Academy и Schoolhouse.World, за да са сигурни, че учениците им са минали материала, тъй като общото време за обучение в цялата система изглежда е намалено.

Силно съм убеден, че училищата трябва да отворят.

Има много малко доказателства за предаване на вируса от дете на дете.

Има няколко училищни района в щата Роуд Айлънд, известни с това, че никога не са затваряли. Те просто взеха предпазни мерки и това беше преди ваксината. Нямат случаи на предаване от дете на дете в щата Род Айлънд. Това ми каза държавен комисар, когото познавам добре и с когото сме работили в тясно сътрудничество. Това работеше дори преди ваксината.

Аз лично вярвам, а и жена ми е лекар и говорим много за това, дори преподавах малко имунология в Khan Academy, че след като възрастните са ваксинирани и може би някои от по-възрастните тийнейджъри също, рискът от предаване от малко дете на друго дете, особено при предпазни мерки като маски или спазване на разстояние, рискът става по-нисък, отколкото от други заболявания като грип, както и потенциалната вреда от отсъствието от училище, което е сериозно.

Виждаме тревожност, депресия, социалните и емоционалните умения наистина страдат в момента. Това ще се превърне в епидемия, ако не върнем децата на училище.