Направихме ли образователна катастрофа с пандемията, част 1

Сал Кан, асновател и директор на Khan Academy

11:15 | 22 март 2021
Обновен: 11:20 | 22 март 2021
Автор: Петя Кушева

Избягнахме някои аспекти на катастрофата. Данните, които имаме от миналата есен, когато някои деца имаха някаква форма на оценяване, показват, че за определени групи загубата на обучение не е била толкова сериозна.

Но големите изводи според анализа ни са, че около 10 или 15% от децата дори не са се явили на оценяването. Всички подозират, че това са тези 10 или 15% от децата, които са пострадали най-много.

Все още съм на мнение, че предстои бедствено възстановяване.

Например дори от тези 85%, които успяхме да оценим, при около 10-15% видяхме тежки последици.

Тези 15% буквално са изпаднали от обсега на радара. Когато се върнем към някаква форма на нормалност, ще трябва да направим много, за да може пропуските им да не останат трайни.

Надеждата е, че с времето пропуските няма да се задълбочават. Но знам, че е имало интересен феномен, при който много семейства поради Ковид ограниченията са открили нови неща, които работят добре за тях или за децата им.

Наистина има страхотни неща във физическото училище, но може да се продължи в Khan Academy. Може да се продължи в Schoolhouse.world, което е друга форма на обучение, която създадох наскоро и започнах да давам безплатни уроци.

Има и други ресурси, които може да ползвате - podschooling, където децата получават персонализирано обучение и ускоряване на образованието.

Има доказателства и за това, че дистанционното обучение е довело до напредък при някои деца. Създава се тревога, както всички говорят, че технологиите ще ускорят икономическата пропаст и ще засегнат и образованието.

Ще видим, че при тези, които имат достъп до технологии, различията ще изчезнат. Както знаем, много хора с ниски доходи имат приличен достъп поне до мобилен телефон. Но при тези, които не са в състояние да се възползват от такъв достъп, пропуските може да нарастват.