Дизайн мисленето - как проблемът става възможност и се намира решение

Младен Томов, основател на CoTransition, Бизнес среща, 07.01.2020

21:36 | 7 януари 2020

Дизайн мисленето преформулира проблема като възможност и започва да се занимава с намирането на решение. Това каза Младен Томов, основател на CoTransition, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

"Дизайн мисленето е подходящо за комплексни проблеми, които нямат еднозначен отговор, които се характеризират с различни мнения. То е свързано с намирането на достатъчно добри решения", посочи той. 

През 2010 година той е участник в обучение по дизайн мислене. 

"Имах една мечта от доста време - да се заема с управленско консултиране и преди година и половина реших, че моментът е дошъл", каза Томов. 

"Всеки един екип би могъл да приложи дизайн мисленето (Design Thinking) в своята работа и да извлече максимално добри резултати. 2012 г. изкарах обучение за треньор и после го прилагах в моята работа като продуктов мениджър", обясни специалистът. 

"Дизайн мисленето се използва за решаване на комплексни проблеми, за генериране на нови идеи", обясни той. 

Първата стъпка е създаване на емпатия. "Ние много добре трябва да разберем нашите потребители, да влезем в техните обувки. Това е ключово. Много често една грешка, която правим в процеса на иновациите, е, че директно скачаме в решението. Затова една стъпка е излизане от офиса, да се смесим с нашите потенциални потребители, да разберем кои са техните болки и нужди", каза той за първата от пет стъпки. 

"Трябва да се зададат правилните въпроси, за да разберем какво искат хората. Много често хората не са добри да артикулират своите болки и нужди, трябва око да се видят". 

Ясно разделение между проблем и решение - "Ние имаме естествена склонност да скачаме в решенията. Това, че нещо ни се струва добра идея, не значи, че ще е така за потребителите", казва той. 

Дизайн мисленето е базирано на ефективна екипна работа, каза още основателят на компанията, която се занимава с обучения, консултиране и коучинг по гъвкави методологии и дизайн мислене.

Подходящо е за много типове компании. 

Целия разговор гледайте във видеото