Какви са тенденциите в бизнеса с игри за мобилни телефони?

Петър Добрев, съосновател на Chobolabs, Бизнес среща, 16.12.2019

21:00 | 18 декември 2019
Петър Добрев, съосновател на Chobolabs. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Добрев, съосновател на Chobolabs. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2012-2013 г., когато навлязоха масово мобилните устройства, беше ясно, че игрите ще бъдат голяма част от приложенията, които хората ще използват за забавление. Игрите, предпочитани най-често от най-изявените потребители, са много по-дълбоки, с история и дълги. Игрите на мобилните устройства и месинджъри се характеризират с много по-къси сесии. Това мнение изрази Петър Добрев, съосновател на Chobolabs, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

"Играта е безплатна, но който иска да напредва по-бързо или неговият герой да изглежда по-различен начин, има възможност да плати с реални пари или с такива, които печели от играта".

В разговора стана ясно, че в самото начало инвестициите в компанията му са били лични.

"Впоследствие основната ни инвестиция беше от фондове за рисково инвестиране в Силициевата долина", допълни гостът. Инвестициите дори са станали под формата на акции в компанията. Купувачът е лидер на игри за месинджъри. Сървърните части, както и и част от технологията, която захранва игрите, сега са основата на технологиите в новата компания.

"Стриймингът на игри е интересно явление", уточни Добрев. Той обособи два типа стрийминг - когато даден човек играе или демонстрира дадена игра, ниво или стратегия, и в същото време, когато стриймва на своите последователите. "Има и друг тип стрийминг - когато ти играеш дадена игра без устройството за това", добави той.

"Успехът на една игра се определя от това дали може да е финансово стабилна и устойчива".