Какви са последните тенденции в управлението на вземания?

Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис, Бизнес среща, 05.12.2019

20:30 | 5 декември 2019

Съвсем случайно започнах да се занимавам с управление на вземанията. Започнах кариерата си в IT и консултантския сектор, където отговарях за дъщерните дружества в чужбина. Така срещнах бъдещия си партньор, тогава смятах идеята да се събират пари по телефона за налудничава. Но преди 17 години направих правилния избор за бизнес. Това каза Райна Миткова, управител на ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„След като направихме един успешен старт и се оказа, че хората възприемат събирането на пари по телефона, започнахме да предлагаме услугата и на други клиенти във финансовия сектор. Впоследствие се оказа, че има изключително голямо търсене“, добави тя.

Според нея хубавото преди е било това, че за разлика от сега пазарът на труда е бил изключително подходящ, като е имало избор от много качествени хора.

„Ние не просто събираме пари, не само посредничим между кредитора и клиентите ни, но нашата роля е да гарантираме циркулацията на парите в икономиката“, каза още Миткова.

Гостът сподели, че нещото, което тяхната асоциация следи са външните макропоказатели, тъй като България е една много свързана икономика, която е зависима от търговските й партньори.

Райна Миткова засегна и темата за бъдеща рецесия, като изрази надежда, че страната ни е достатъчно подготвена при евентуален икономически трус.

„Притеснителното е, че вече има сигнали за забавяне на растежа. Положителният фактор, който отчитаме е, че в момента икономиката на България е в изключително добра позиция“

Тя сподели, че в последните години, че все по-засилено се изкупуват вземания.

„На най-голям риск в момента са изложени младите хора. По простата причина, че финансовата грамотност е нещо, на което ние тепърва се учим“

По думи на госта нещото, за което се търси решение е това как младите хора да станат по-осъзнати към идеята, че личните финанси трябва да бъдат управлявани. Тя добави, че с асоциацията са създали наръчник, в който са обяснени различните видове продукти и задължения.

Гледайте целия разговор във видеото.