Финансовото министерство на САЩ започва преглед на предложението на Oracle за TikTok

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 15.09.2020

10:38 | 15 септември 2020
Обновен: 11:56 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Министерството на финансите на САЩ заяви късно в понеделник, че ще преразгледа споразумение между Oracle и други за обновяване на операциите на TikTok в страната с цел да се избегне забраната на популярното приложение за споделяне на видео поради китайската му собственост. Повече по темата разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

”Доставчикът на бизнес софтуер Oracle заяви в понеделник, че е част от предложението, внесено от китайската компания майка на TikTok ByteDance до американското правителство”. 

“Нито една от фирмите не разкри подробности за споразумението”, отбеляза Попов. 

Той припомни, че в неделя се появи информация на запознати източници, според която Oracle е победила Microsoft в надпреварата за TikTok, породена след опасения на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, че чуждестранната собственост на приложението представлява риск за националната сигурност.

“Президентът Тръмп настояваше за продажба на американския бизнес на TikTok и заяви, че тези операции ще бъдат прекратени при липса на сделка. Той подписа изпълнителна заповед на 6 август, определяйки 45-дневен срок за американска компания да закупи операциите на TikTok в САЩ”, добави Попов.

Той изтъкна, че министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин също е потвърдил в понеделник, че неговото ведомство е получило през уикенда предложение за оферта от Oracle за операциите на TikTok и че ръководената от Министерството на финансите комисия по чуждестранни инвестиции в САЩ ще го прегледа тази седмица. 

“Очаква се Oracle да работи с TikTok за преместване на данните за американски потребители към инфраструктурата за изчислителни облаци на Oracle и съхраняване на информацията само в САЩ”. 

“За Oracle споразумението може да даде тласък на усилията на концерна от Силициевата долина да превърне бизнеса си с бази данни в основен играч в облачните изчисления - ако компаниите могат да получат одобрение от правителството за плана”, посочи още главният редактор.

Вижте целия коментар във видео материала. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.