Директорът на TikTok подаде оставка заради натиска в САЩ

На мястото на Кевин Майер ще застане Ванеса Папас, която е кадър на компанията майка ByteDance

09:03 | 27 август 2020
Обновен: 10:28 | 27 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Подалият оставка от поста изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер. Снимка: Bloomberg
Подалият оставка от поста изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер. Снимка: Bloomberg

Главният изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер подаде оставка. Това се случва само няколко месеца, след като той пое ръководството в компанията. Решението на Майер е свързано с натиска на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп и плана за забрана на платформата в страната, съобщава Bloomberg.

Майер съобщи за решението си в писмо до служителите си, а говорител на компанията потвърди подадената оставка. Ванеса Папас, която е генерален директор на подразделението по международни услуги в ByteDance, ще заеме освободения пост.

Майер стана изпълнителен директор на TikTok през май, като преди това той заемаше водеща позиция в Walt Disney. ByteDance избра Майер за поста с цел да се подобрят отношенията между социалната мрежа и администрацията на Тръмп, както и да се демонстрира, че TikTok оперира независимо от базираната в Пекин компания майка.

В продължение на седмици ролята на Майер беше неясна. Първоначално той беше нает да ръководи глобалните операции на TikTok. Вместо това той започна да се занимава с вероятната раздяла с бизнеса, тъй като администрацията на Тръмп настоява за продажбата на американското подразделение с аргумент, че то представлява заплаха за националната сигурност. Microsoft потвърди, че преговаря за придобиването на бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, а Oracle също обмисля оферта.

„През последните седмици политическата среда рязко се промени и направих анализ на последствията от потенциалните структурни промени в корпорацията и какъв ще е ефектът им върху позицията, за която първоначално се подписах. Разбирам, че ролята ми, която е и да ръководя TikTok в световен мащаб, ще изглежда много различно в резултат на действията на администрацията на Тръмп и натиска им за продажба на бизнеса“, посочва Майер в писмото си до служителите.

Предстоящата забрана на Вашингтон на TikTok доведе до допълнително изостряне на отношенията между САЩ и Китай. САЩ наложиха санкции срещу редица големи китайски компании като Tencent и Huawei под претекст, че представляват заплаха за националната сигурност.