ЕС също засилва натиска срещу TikTok заради плана ѝ да открие център в Ирландия

Франция започва разследване за поверителността на потребителските данни в социалната медия

18:54 | 11 август 2020
Обновен: 18:55 | 11 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Още през юни от Европейския съюз обещаха да координират потенциални разследвания срещу китайската компания TikTok, като за целта бе създадена работна група, която да следи практиките на TikTok в ЕС. Сега се очаква работната група на ЕС да вземе окончателно решение относно плановете на компанията за създаване на база за съхранение на потребителски данни в Ирландия. Това означава, че има вероятност следващите разследвания да бъдат ръководени от Ирландския регулаторен орган по данните. Той вече е водещият орган по въпросите за поверителността на технологични гиганти като Google, Facebook и Twitter, съобщава Bloomberg. 

Межудвременно френският регулатор по поверителността започна разследване срещу TikTok. Това е поредното разследване относно политиките за поверителност на потребителите в социалната медия, която е собственост на китайската компания ByteDance.

Френският регулаторен орган CNIL ще разгледа редица въпроси, включително и как компанията общува със своите потребители и как осигурява безопасност на децата в социалната медия. Всичко това е част от разследването по отношение на плана на TikTok да установи своя централа на територията на Европейския съюз.

От CNIL обявиха, че за да създаде TikTok централа в Ирландия, трябва да докаже, че базата ще отговаря на необходимите условия според правилата за защита на потребителските данни в ЕС.

TikTok обяви преди седмица, че ще изгради първия си център за данни в Европа, като инвестицията е на стойност 420 млн. евро.

Нидерландската комисия за защита на данните съобщи през май, че разглежда политиките на TikTok за защита на данните на деца, а датският регулатор започна сходно разследване през юни. Също така китайската компания е във фокуса на британските регулатори от миналата година.

TikTok е под голям натиск и от американския президент Доналд Тръмп. Той заяви, че ще забрани приложението на територията на САЩ, като се аргументира с гарантирането на националната сигурност в страната. Microsoft преговаря за придобиването на бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.