Oracle също има интерес към закупуването на част от бизнеса на TikTok

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 18.08.2020

10:36 | 18 август 2020
Обновен: 12:41 | 18 август 2020
Автор: Николета Рилска

Oracle обмисля сериозно придобиването на операциите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, като вече е провела предварителни преговори с китайския собственик на приложението ByteDance. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Oracle е работила с някои американски инвеститори, които вече имат дял в ByteDance, включително General Atlantic и Sequoia Capital”, посочи Кирилова. 
Тя отбеляза, че за момента ByteDance и TikTok не са коментирали въпроса, а Oracle е отказала да обсъди темата.

“По-рано този месец стана ясно, че Twitter се е обърнала към ByteDance, за да изрази интереса си към придобиването на американските операции на TikTok, въпреки че Microsoft все още е фаворит за сключване на сделката”, припомни Кирилова.

Редакторът отбеляза, че според някои източници Microsoft обмисля сериозно и възможността да се сдобие с глобалните операции на TikTok, отвъд страните, към които се беше насочила по-рано през август, но ByteDance се е противопоставила на идеята да продаде активи отвъд тези в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

“Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп нареди ByteDance да продаде американските операции на видео приложението си в рамките на 90 дни, с което засили натиска върху китайската компания във връзка с опасенията на Вашингтон, че софтуерното решение носи заплаха за националната сигурност и събира лични данни за потребителите”, каза още Кирилова.

Целия коментар вижте във видеото.

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg.