FT: Microsoft преговаря с TikTok за целия бизнес на компанията

За момента двете компании отказват коментар по темата

22:00 | 6 август 2020
Обновен: 22:21 | 6 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Microsoft проучва опциите за закупуване на всички глобални операции на TikTok, включително в Индия и Европа, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници на Financial Times.

В неделя софтуерният гигант заяви, че води преговори с ByteDance, китайският собственик на TikTok, за закупуване на бизнеса на компанията в САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия, опитвайки се да преодолее забраната на президента Доналд Тръмп за използването на приложението в страната. 

Microsoft и TikTok са отказали да коментират темата.

Малко, след като беше публикувана информацията на Financial Times хора, запознати с разговорите, заявиха, че двете компании не са разширявали обхвата им извън четирите англоговорящи страни. 

Вашингтон заплаши да блокира дейността на TikTok в страната след опасения, че приложение събира данни за потребителите, които предоставя на китайското правителство. Тръмп заяви, че TikTok ще трябва да преустанови работа в САЩ до 15 септември, ако до тази дата не е продала местните си активи на американска компания. Microsoft е единственото дружество, което публично заяви, че води активни разговори с ByteDance за TikTok.

Отделянето само на американските операции на глобалното приложение би било особено предизвикателно. Financial Times посочва, че една от причините Microsoft да обмисля закупуването на всички операции на компанията е трудността при отделянето на функциите по поддръжка на приложението и сигурността, че хората ще могат да го използват, когато пътуват в различните страни. 

Според запознат източник с дискусиите TikTok е посочила, че глобалният ѝ бизнес струва около 50 милиарда долара. Анализатори и банкери оценяват бизнеса на компанията в САЩ на между 15 и 50 милиарда долара.