Европа няма да забранява TikTok

Великобритания, Франция и Германия обявиха, че не планират да отстранят от пазарите си китайското приложение

17:51 | 3 август 2020
Обновен: 17:52 | 3 август 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Трите големи европейски икономики избираха да не забраняват TikTok, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да отстрани от пазара в САЩ популярното китайско приложение, поставяйки Стария континент отново пред избор коя от двете суперсили да подкрепи, съобщава Bloomberg. 

Великобритания и Франция нямат планове да блокират платформата на ByteDancе, заявиха говорители на правителствата в двете страни. От изказване на германски представители стана ясно, че властите в най-голямата европейска икономика нямат сигнали приложението да излага на риск националната сигурност, като страната също няма планове да въвежда забрана за него. Говорителят на Борис Джонсън заяви, че британският премиер за момента не е водил разговор с американския президент по въпроса. 

Нарастващото напрежение между САЩ и базираната в Пекин ByteDance е отзвук на кампанията на Белия дом срещу телекомуникационния гигант Huawei. Великобритания, Германия и Франция се опитаха да намерят баланс в позициите си по отношение на този казус с намерението да отговорят на исканията на Вашингтон, без да разрушават отношенията си с Китай - ключов източник на износни стоки в континента. Позициите им обаче значително се втвърдиха през последните седмици, като кабинетът на Джонсън изключи Huawei от изграждането на следващо поколение мобилни мрежи в страната. Франция също предприе стъпки към отстраняването на компанията. 

Продуктите на Huawei са ключови за 5G мрежите и високоскоростните интернет услуги, докато приложението за кратки видеа TikTok вероятно няма да бъде разглеждано като представляващо толкова голям риск. Компанията обаче е широко следена за политиките си за сигурност след разследване от властите в Дания заради опасения за сигурността на данните на деца. 

По-рано Microsoft потвърди, че води разговори с ByteDance за закупуването на бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, като крайната дата за постигането на споразумение е 15 септември. ByteDance неуспешно се опита да угоди на американските регулатори, които изразиха тревоги относно събирането на данни от компанията и потенциалните ѝ връзки с китайското правителство, изнасяйки част от операциите си извън страната и наемайки близо 500 служители в САЩ, включително назначавайки Кевий Мейър, който беше в ръководството на Disney, за главен изпълнителен директор. 

Правителството в Лондон вече е одобрило плановете за създаването на централа на ByteDance в града, сочи информация на Sun. Говорител на правителството заяви, че местоположението на офиса на ByteDance е "търговско решение за компанията", а "Великобритания е справедлив и отворен пазар за инвестиции". Представител на китайската компания е отказал да потвърди информацията.